Evropa

Obzerver: Britanska vlada prati aktivnosti kritičara na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2023

-

23:57

Obzerver: Britanska vlada prati aktivnosti kritičara na društvenim mrežama
Obzerver: Britanska vlada prati aktivnosti kritičara na društvenim mrežama - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Velike Britanije prati aktivnosti vodećih britanskih stručnjaka za obrazovanje na društvenim mrežama, objavio je danas Obzerver, navodeći da je, pored ostalog, imao uvid i u dokumenta prema kojima su navodno iz Ministarstva obrazovanja pokušali da otkažu jednu konferenciju jer su najavljena dva govornika koja su prethodno kritikovala politiku Vlade.

Prema pisanju britanskog lista, ministarstvo obrazovanja je sastavilo izveštaje o aktivnostima najmanje devet stručnjaka, od kojih neki imaju čak i po 60 stranica, a jedna osoba je otkrila da je ministarstvo napravilo eksel tabelu u kojoj je detaljno opisano sa kim je komunicirala, preneo je Gardijan.

Prema pisanju Obzervera, Rut Svejls i Eron Bredberi, koautori bestselera o ranom detinjstvu, rekli su da su im organizatori jednog događaja koji je sponzorisala britanska vlada preneli da je ministarstvo obrazovanja planiralo da otkaže konferenciju samo nekoliko dana pre početka zbog "neprikladnih" govornika.

Konferencija je na kraju održana, nakon što su Svejls i Bredberi zapretili da će pokrenuti pokrenuti postupak protiv ministarstva, međutim zvaničnik vlade je prisustvovao događaju kako bi čuo šta će autori reći.

"Kad nam je rečeno da ne možemo da imamo ovu debatu, osećao sam se kao da živimo u diktaturi, a ne u demokratiji", rekao je Bredberi.

Svejls, koja savetuje škole i vrtiće o obrazovanju u ranom uzrastu, podnela je zahtev kojim je od ministarstva obrazovanja zatražila da otkrije sva dokumenta koja poseduje o njoj.

U dokumentima koja su joj dostavljena navedeni su njeni tvitovi koje je objavila o Ofstedu, engleskoj školskoj inspekciji, a zabeleženo je i da je lajkovala objave koje promovišu smernice o podučavanju male dece koje su napisali prosvetni radnici, a ne vlada.

Kako bi podržali Svejlsovu, mogi stručnjaci za obrazovanje su podneli isti zahtev, a najmanje devet njih je dobilo slične dugačke izveštaje o svojim stavovima i aktivnosti na društvenim mrežama.

Neki i dalje čekaju odgovor vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa