Evropa

Čamac sa 280 izbeglica stigao na ostrvo Kanarskog arhipelaga El Hjero

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

11:59

Čamac sa 280 izbeglica stigao na ostrvo Kanarskog arhipelaga El Hjero
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čamac sa 280 izbeglica doplovio je do udaljenog ostrva Kanarskog arhipelaga El Hjero udaljenog oko 380 kilometara od obala Zapadne Afrike. Španski spasioci su potvrdili da su izbeglice poreklom iz zemalja podsaharske Afrike, kao i da je to najveća grupa migranata koji je zajedno stigla na Kanarska ostrva, prenosi BBC.

Prelaz preko Kanarskih ostrva je jedna od najopasnijih, ali najčešće korišćenih pomorskih ruta na putu izbeglica iz afričkih zemalja prema Evropi.

"Nikada nisam video čamac sa toliko ljudi", objavio je novinar i bivši savetnik za migracije Tkema Santana na društvenim mrežama.

Od početka godine, 140 ljudi je umrlo ili nestalo pokušavajući da se domognu Evrope, navodi se u izveštajima Međunarodne organizacije za migracije.

Putovanja opasnom rutom preko Kanarskih ostrva sve su učestalija poslednjih godina zbog toga što su uvedene strože kontrole kako bi se sprečilo da izbeglice iz Severne Afrike prelaze Sredozemno more na putu prema Evropi.

U periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine, na Kanarska ostrva stiglo je ukupno 14.976 migranata, što je povećanje od 19,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, pokazuju podaci španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa