Evropa

Devet godina zatvora za Čejla, čoveka sa samostrelom u Vindzoru: "Ovde sam da ubijem kraljicu"

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

18:56

Devet godina zatvora za Čejla, čoveka sa samostrelom u Vindzoru: "Ovde sam da ubijem kraljicu"
Džasvant Sing Čejl  - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džasvant Sing Čejl koji je uhapšen sa napunjenim samostrelom u zamku Vindzor i izjavio da je želeo da ubije kraljicu Elizabetu, osuđen je danas na devet godina zatvora nakon što je priznao delo izdaje i pretnje britanskom monarhu.

Čejl (21) je rekao: "Ovde sam da ubijem kraljicu", kada je uhapšen obučen u crnu odeću sa kapuljačom, metalnom maskom i rukavicama u krugu zamka ujutru na Božić 2021, preneo je Rojters.

Britanska kraljica Elizabeta, koja je umrla u 96. godini u septembru prošle godine, bila je u zamku na dan incidenta, zajedno sa sinom Čarlsom, sadašnjim kraljem i drugim bliskim članovima porodice.

Čejl se danas pojavio u londonskom Old Bejli sudu, gde je sudija Nikolas Hilijard rekao da bi trebalo da bude pritvoren u psihijatrijskoj bolnici Broudmur pre nego što bude upućen u zatvor "kada dobije tretman koji mu je potreban".

Sudija je rekao da je Čejl "izgubio dodir sa stvarnošću i postao psihotičan" u trenutku kada je ušao u zamak Vindzor, ali da je njegova odgovornost za prestupe značajna.

"Razmišljao je da ubije kraljicu početkom 2021. kada nije bio psihotičan. Preduzeo je korake da pokuša da se približi svojoj meti i naučio je korisne veštine kada, opet, nije bio psihotičan", rekao je sudija.

Čejl se u februaru izjasnio krivim po tri tačke optužnice - pretnju ubistvom, posedovanje ofanzivnog oružja i za prekršaj prema Zakonu o izdaji iz 1842. godine, čime je postao prvo lice koje će biti osuđeno za izdaju u poslednjih 40 godina.

Na sudu je rečeno da je Čejl bio opsednut "Ratovima zvezda" i da je maštao o tome da bude lik "Dart Čejlius".

Takođe je razmenio hiljade poruka sa četbotom veštačke inteligencije po imenu Saraj, tražeći od nje da mu pomogne da odluči da li treba da izrši napad.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa