Evropa

"Tajna" prve dame ili specijalna propaganda Moskve: Ima li Olena Zelenska sakriveni ruski pasoš?

Komentari

Autor: Euronews

11/10/2023

-

17:04

"Tajna" prve dame ili specijalna propaganda Moskve: Ima li Olena Zelenska sakriveni ruski pasoš?
"Tajna" prve dame ili specijalna propaganda Moskve: Ima li Olena Zelenska sakriveni ruski pasoš? - Copyright Tanjug/AP/Stephanie Scarbrough

veličina teksta

Aa Aa

Prema brojnim tvrdnjama koje su se pojavile na društvenim mrežama i medijima bliskim Kremlju, ruske tajne službe pronašle su navodno skriveni ruski pasoš Olene Zelenske, prve dame Ukrajine.

"Na Krimu, prilikom procene vrednosti nacionalizovanog stana Volodimira Zelenskog, pronađena je torba njegove supruge Olene. U njemu je pronađen ruski pasoš na ime Zelenskaja i impresivna suma novca", navodi se na društvenoj mreži X.

Video je navodno snimljen u stanu bračnog para Zelenski na Jalti u regionu Krima koji je okupiran od strane Rusije. Međutim, u njemu postoji više nedoslednosti koje dovode u sumnju autentičnost dokumenta. 

Nakon što je izvršio proveru slike u pasošu prve dame, Euronews je pronašao originalnu fotografiju na njenom zvaničnom Instagram nalogu. Postavljena je u martu 2023. tokom posete Zelenske Litvaniji. 

Međutim, pasoš je navodno izdat 2014. godine, skoro deset godina pre nego što je Olena Zelenska uopšte objavila fotografiju, prenosi Euronews.

Fotografija takođe ne ispunjava kriterijume za ruski pasoš. Kako se navodi na sajtu ruske vlade, prilikom fotografisanja za pasoš, osoba na slici mora da ima zatvorena usta i neutralni izraz lica,  što nije slučaj za prvu damu.

Predala zahtev u Voronježu 2020. a podigla pasoš na Krimu 2014.

Druga nedoslednost je broj pasoša. U Rusiji prve dve cifre odgovaraju regionu u kome je pasoš izdat. Na snimku se mogu videti prve dve cifre 2 i 0, što predstavlja region Voronježa koji se nalazi na jugozapadu Rusije. 

Ali na početnoj strani pasoša vidi se da je pasoš izdat u okrugu Simferopolj na Krimu, više od 1.200 kilometara udaljenom od Voronježa. 

Treća i četvrta cifra trebalo bi da pokazuju godinu izdavanja pasoša. Opet, u viralnom video snimku možemo videti broj 20, što znači da je dokument izdat 2020.  Ali na vrhu dokumenta piše da je izdat 2014. što je još jedan pokazatelj da vest nije verodostojna.

Istina je da je prva dama posedovala imovinu na Krimu. Međutim, ruske vlasti su zaplenile imovinu Zelenske u maju 2023, tvrdeći da će stan biti na aukciji, a prihod će biti namenjen ruskim ratnim naporima u Ukrajini. Posebno je malo verovatno da je ruskim vlastima trebalo više od četiri meseca da otkriju "tajni pasoš".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa