Evropa

RAT U UKRAJINI Četvrti dan žestokih borbi u Avdijevki

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2023

-

09:59

RAT U UKRAJINI Četvrti dan žestokih borbi u Avdijevki
RAT U UKRAJINI Četvrti dan žestokih borbi u Avdijevki - Copyright AP/Libkos, Mstyslav Chernov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 597 dana. Naoružavanje Ukrajine i Rusije ne prestaje, kao ni ratna dejstva na frontovima. Bela kuća je saopštila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije. S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute obećali su da će poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a Češka i Danska su najavile da će zajedno isporučivati tešku vojnu opremu Ukrajini. Institut za proučavanje rata saopštio je da je Rusija napredovala u nekim selima jugozapadno i severozapadno od Avdijevke ove nedelje, nakon što je Zelenski naveo da ukrajinske trupe odbijaju napade. Ruska vojska izvršila je raketni napad na selo Hroza na severoistoku Ukrajine u kojem je poginulo 59 ljudi, dok je Ukrajina napala dva ruska broda kod Sevastopolja.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ruskom napadu na Hrozu povećao se na 59
  • SAD: Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije
  • Zelenski i Rute posetili Odesu i dogovorili se da ojačaju ukrajinsku PVO
  • ISW: Rusija napredovala u nekim selima

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

13.14 Krimski most obnovljen 18 dana pre roka, saobraćaj otvoren u sve četiri trake

Krimski most koji je oštećen u napadu ukrajinskih snaga u julu, otvoren je danas u sve četiri trake. Potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da je most obnovljen 18 dana pre predviđenog roka, preneo je "Sputnjik". "Dobre vesti od putara! Osamnaest dana pre roka u potpunosti su obnovili Krimski most i otvorili saobraćaj u sve četiri trake. Čitav posao obavljen je za manje od tri meseca. Za to vreme demontirana su dva oštećena luka i podignuti novi. Za oba luka bilo je potrebno 534 tona metalnih konstrukcija. Za asfaltiranje je upotrebljeno više od 600 tona asfaltnog betona", napisao je Husnulin na Telegram kanalu.

12.23 Ukrajinski general: Situacija na frontu u pravcu Kupjanska znatno pogoršana

Situacija duž severnog dela ukrajinskog istočnog fronta se proteklih dana "znatno pogoršala", izjavio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski. Sirski, koji je posetio trupe u toj zoni, dodao je da su se ruske snage pregrupisale nakon što su pretrpele gubitke kao i da napadaju područje oko sela Makejevka i prema Kupiansku, preneo je Rojters.

On je naveo da ruske snage svakog dana izvode desetine napada, ali da ukrajinske trupe drže položaje. Ovakav razvoj događaja usledio je dok istovremeno ruske snage napadaju strateški važan grad Avdejevku na drugom delu istočnog fronta. Kako navodi Rojters, ruski i zapadni zvaničnici ocenjuju da je reč o novoj ruskoj ofanzivi.

Četvoromesečna ukrajinska kontraofanziva postigla je određeni napredak na istoku kod Bahmuta, kao i na jugu gde se Kijev nada da će stići do Azovskog mora, ali je napredovanje usporeno.

10.01 Nebenzija: Ukrajinska kontraofanziva se može smatrati završenom

Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzija rekao je da su ruske trupe već nekoliko dana prešle na aktivna borbena dejstva "praktično na celoj liniji fronta". "Takozvana ukrajinska kontraofanziva se stoga može smatrati završenom", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN.

08.45 SAD: Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije

Bela kuća je juče saopštila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije za rat u Ukrajini. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da severnokorejski lider Kim Džong Un traži sofisticirane ruske oružane tehnologije u zamenu za municiju kako bi ojačao nuklearni program Severne Koreje, preneo je AP.

08.10 Zelenski i Rute posetili Odesu i dogovorili se da ojačaju ukrajinsku PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute su, posetivši crnomorsku luku Odesa, obećali juče da će poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Zelenski je rekao da Kijev radi na jačanju svojih pozicija u Crnom moru kako bi mogao da nastavi sa izvozom žitarica, što je od vitalnog značaja za osiguranje budžetskih prihoda nakon porasta potrošnje na odbranu od početa rata s Rusijom prošle godine, preneo je Rojters.

On je zahvalio Ruteu na novom paketu protivvazdušne odbrane koji bi uključivao rakete za sisteme protivvazdušne odbrane "Patriot". Prethodno je češko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ta zemlja zajedno sa Danskom isporučivati tešku vojnu opremu Ukrajini u narednim mesecima.

07.45 Kanal 24: Ukrajina napala dva ruska broda kod Sevastopolja

Ukrajina je napala nosač krstarećih raketa "Bujan" i brod "Pavel Deržavin" zahvaljujući eksperimentalnom naoružanju pomorskih dronova, a iza napada stoje ukrajinska bezbednosna služba SBU i mornarica, piše ukrajinski Kanal 24 koji se poziva na dobro obaveštene izvore.

07.23 ISW: Rusija napredovala u nekim selima

Institut za proučavanje rata (ISW), američka neprofitna istraživačka grupa, saopštila je da geolocirani snimci pokazuju da je Rusija napredovala u nekim selima jugozapadno i severozapadno od Avdijevke ove nedelje.

Ali, za opkoljavanje Avdijevke će verovatno biti potrebno više trupa nego što je Rusija posvetila ovoj ofanzivi, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Hetman rekao je da ruske snage ulažu resurse u napad na Avdijevku kako bi odvukle ukrajinske snage od napredovanja na jugu koje bi moglo poremetiti mrežu snabdevanja Moskve duž ključne železničke linije.

07.00 Broj poginulih u ruskom napadu na Hrozu povećao se na 59

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na selo Hroza na severoistoku Ukrajine povećao se na 59, nakon što je policija završila identifikaciju žrtava, rekao je juče ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Ukrajina je saopštila da je ruska raketa pogodila kafić u selu u oblasti Harkova prošle sedmice, kada su se ljudi okupili povodom pogibije jednog ukrajinskog vojnika. Klimenko je napisao na Telegramu da su ruske snage ispalile raketu "iskander" na selo Horza i da je poginulo 59 ljudi.

Komentari (0)

Evropa