Evropa

Izbori u Poljskoj: Pravo i pravda u vođstvu, ali opozicija može do koalicije, Tusk proglasio pobedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2023

-

21:16

Izbori u Poljskoj: Pravo i pravda u vođstvu, ali opozicija može do koalicije, Tusk proglasio pobedu
Izbori u Poljskoj: Pravo i pravda u vođstvu, ali opozicija može do koalicije, Tusk proglasio pobedu - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani u Poljskoj, stranka Pravo i pravda je u vođstvu, sa osvojenih 36,8 odsto glasova, pokazale su izlazne ankete Ipsosa za TVN24.pl.

Građanska koalicija Donalda Tuska nalazi se trenutno na drugom mestu sa 31,6 odsto glasova. 

Sledi Treći put sa 13 odsto glasova, Levica sa 8,6 odsto i Konfederacija sa 6,2 odsto, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, izlaznost je ovog glasačkog dana bila veoma visoka i ona je do 17 sati iznosila 57,54 odsto.

Ukoliko stanje ostane ovakvo, to bi značilo da će Pravo i pravda imati 200 mesta u parlamentu, Građanska koalicija 163, Treći put 55 i Levica 30, što znači da bi opozicija mogla da formira koaliciju, a samim tim i vladu.

Tusk proglasio pobedu

Lider poljske opozicione Građanske koalicije Donald Tusk proglasio je izbornu pobedu samo nekoliko minuta nakon što su zatvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima.

Tusk je, uz ovacije okupljenih pristalica u sedištu koalicije, rekao da su osvojene demokratija i sloboda i da će ovaj dan biti upamćen u istoriji kao ''ponovno rođenje Poljske'', objavio je "Gardijan".

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Istraživanja javnog mnjenja pokazivala su da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva, pre svega, zbog rasta cena.

Ko će formirati vladu nakon izbora verovatno će odlučiti izborni rezultati manjih stranaka.

Tuskova opoziciona stranka, Građanska platforma, koja je na izborima udružila snage sa dve manje parlamentarne grupe, uključujući i Zelene, može zbaciti Jaroslava Kačinjskog samo ako Treći put i Nova levica uđu u Donji dom parlamenta sa dobrim rezultatima, piše DW.

Predsednik stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski poručio je da je rezultat njegove stranke veliki uspeh, ali priznao da ne znaju da li stranka ima put ka formiranju Vlade.

"Pred nama su dani borbe i napetosti", rekao je Kačinjski pristalicama odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa.

Poljska vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS) pokušaće da formira stabilnu vladu, ukoliko joj predsednik da taj zadatak, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki posle danas održanih parlamentarnih izbora.

Moravjecki je za državnu TVP info rekao da će, ukoliko predsednik poveri formiranje vlade kandidatu pobedničke stranke, PiS pokušati da izgradi stabilnu vladu.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

U Poljskoj su danas na više od 31.000 biračkih mesta održani izbori za Sejm i Senat. Biralo se 460 poslanika i 100 senatora na četvorogodišnji mandat, a pravo glasa je imalo više od 29 miliona poljskih građana, prenosi agencija PAP.

Osim u Poljskoj, moglo je da se glasa na 416 biračkih mesta u inostranstvu i na osam biračkih mesta na brodovima.

Prema podacima poljske Državne izborne komisije (PKV), najmlađi kandidat na izborima za poslanika ima 21 godinu, a najstariji 92 godine.

Uporedo sa parlamentarnim izborima, na biračkim mestima je održan i referendum na kojem su postavljena četiri pitanja - o migracijama, privatizaciji, starosnoj dobi za odlazak u penziju i zaštiti granica.

Zvanični rezultati izbora i referenduma u Poljskoj trebalo bi da budu poznati do utorka u podne.

Komentari (0)

Evropa