Evropa

Ankete posle izbora u Poljskoj: Vladajući PiS vodi, ali nema većinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

08:16

Ankete posle izbora u Poljskoj: Vladajući PiS vodi, ali nema većinu
Ankete posle izbora u Poljskoj: Vladajući PiS vodi, ali nema većinu - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) je osvojila najviše mandata u parlamentu pojedinačno, pokazale su izlazne ankete nakon izbora održanih u nedelju, ali, kako navodi Rojters, deluje da liberalni opozicioni blok partija ima parlamentarnu većinu, što bi mogao da znači kraj osmogodišnje vladavine nacionalista.

Ukoliko rezultati izlaznih anketa budu i zvanični rezultati, jučerašnji izbori bi moglo da predstavljaju veliki preokret za Varšavu, koja se, otkako je PiS došao na vlast 2015. godine, sporila s Evropskom unijom oko vladavine prava, slobode medije, migracija i prava LGBT zajednice, ističe britanska novinska agencija.

Prema anketi Ipsosa, PiS je dobila 36,8 odsto glasova, što znači 200 poslanika u parlamentu od 460 mesta.

Liberalna Građanska koalicija (KO) bi, prema izlaznim anketama mogla da osvoji 31,6 odsto glasova, što bi joj dalo 163 mesta u parlamentu. Uz centrističku koaliciju Treći Put i Novu Levicu, koji bi mogli ući u koaliciju sa KO, imali bi ukupno 248 mesta.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

Međutim, jutros do 5.30 časova izbrojano je svega 3,6 odsto glasova, navela je izborna komisija.
U gradu Vroclavu, biračka mesta su se zatvorila malo pre 3.00, šest časova nakon što je bilo predviđeno zatvaranje biračkih mesta širom Poljske.

Lider KO Donald Tusk (66), bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose sa Briselom, poništiti reforme PiS i da će lideri vladajuće stranke odgvarati za svoje postupke.

"Demokratija je pobedila, ovo je kraj vlade PiS", rekao je Tusk u nedelju uveče.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

Ukoliko se i formalno potvrde rezultati, Tusk i njegovi koalicioni partneri moraće da sačekaju nedeljama ili čak mesecima da formiraju vladu.

Predsednik Adržej Duda, saveznik PiS, rekao je da će prvi šansu za formiranje vlade dati partiji sa najviše glasova, što znači da će premijer Mateuš Moravjecki ili neki drugi partijski lider imati prvi priliku da formira vladu.

 

Komentari (0)

Evropa