Evropa

Dve osobe ubijene u Briselu: Napadač pucao iz automatske puške i pobegao, upozorenje na terorizam na najvišem nivou

Komentari

Autor: BBC, Euronews

16/10/2023

-

21:11

Dve osobe ubijene u Briselu: Napadač pucao iz automatske puške i pobegao, upozorenje na terorizam na najvišem nivou
Dve osobe ubijene u Briselu: Napadač pucao iz automatske puške i pobegao, upozorenje na terorizam na najvišem nivou - Copyright Tanjug AP/Sylvain Plazy

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe su ubijene u pucnjavi u Briselu, saopštili su tužioci, a prenosi BBC. Agencija AFP navodi da je napadač još na slobodi. Jedna osoba je povređena, ali se nalazi van životne opasnosti. 

Portparol kancelarije tužilaštva je saopštio da je istraga u toku, ali nije spekulisao o motivima napadača. 

profimedia

 

Prema pisanju belgijskog lista "Het Laatste Nieuws", žrtve su Šveđani. U Briselu je pretnja od terorizma podignuta na najviši stepen. 

Prekinuta utakmica između Belgije i Švedske

Švedski nacionalni fudbalski tim večeras je igrao protiv Belgije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, ali meč je prekinut. BBC piše da nije jasno da li su žrtve došle u grad zbog utakmice. 

"Het Laatste Nieuws" je javio da je napadač, koji je koristio automatsku pušku, pobegao. 

profimedia

 

Policija ispituje snimke koji su se pojavili na društvenim mrežama

Kako prenosi Euronews, mediji su objavili amaterske snimke na kojime se vidi muškarac koji nekoliko puta puca u blizini stanice koristeći veliko oružje.

Portparolka policije je rekla da su policajci brzo stigli na lice mesta, i da su "zapečatili" čitavo okruženje. Ona je odbila da govori o okolnostima pucnjave.

profimedia

 

BBC prenosi da se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi čovek koji govori arapskim jezikom i koji je rekao da je "izveo napad u ime boga" dodajući da je ubio tri osobe, međutim Federalna kancelarija tužilaštva je potvrdila da je videla snimak ali nije mogla da potrvdi da je reč o napadaču. Policija pokušava da verifikuje taj i druge snimke koji su se pojavili, rečeno je za BBC.

Do pucnajve je došlo oko 19 časova po lokalnom vremenu u centru Brisela. 

Sazvan je sastanak Nacionalnog kriznog centra u prisustvu premijera, ministra unutrašnjih poslova i ministra pravde. Nivo upozorenja je povećan na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

Premijer Belgije: Budite na oprezu

Belgijski premijer Aleksander de Kro oglasio se na društvenij mreži X. U prvoj objavi je izrazio najdublje saučešće porodicama "kukavičkog napada u Briselu". 

"Pažljivo pratim situaciju zajedno sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova. Pratimo situaciju i molimo stanovnike Brisela da budu na oprezu", napisao je.

U sledećoj objavio je naveo da je izrazio iskreno saučešće premijeru Švedske zbog napada na švedske državljane.

"Naše misli su sa porodicama i prijateljima koji su izgubili svoje najvoljenije. Kao bliski partneri, borba protiv terorizma je zajednička", naveo je. 

Francuska pooštrava granične kontrole, švedska vlada u kontaktu s belgijskom

Nakon večerašnje pucnjave u Briselu francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je naredio da se pooštre granične kontrole, javlja BFM TV.

Tanjug AP/Sylvain Plazy

 

Oglasio se i ministar pravde Švedske koji je rekao da je švedska vlada u direktnom kontaktu sa belgijskom vladom.

"Večeras smo dobili strašne vesti iz Brisela. Vlada i nadležni organi intenzivno rade na tome da dobiju više informacija o tome šta se dogodilo", rekao je Stromer za Rojters.

Komentari (0)

Evropa