Evropa

Više od 8.500 migranata stiglo do španskih Kanarskih ostrva za dve nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

23:44

Više od 8.500 migranata stiglo do španskih Kanarskih ostrva za dve nedelje
Više od 8.500 migranata stiglo do španskih Kanarskih ostrva za dve nedelje - Copyright Tanjug AP/Europa Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 8.561 migrant stigao je do Kanarskih ostrva u protekle dve nedelje, što je više od trećine ovogodišnjih ukupnih ilegalnih dolazaka, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Između 1. januara i 15. oktobra ove godine, na ostrva u Atlantiku stiglo je 23.537 migranata, što je povećanje od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci.

Sedam ostrva arhipelaga postalo je glavno odredište za migrante iz Senegala i drugih afričkih zemalja, koji pokušavaju da stignu do Španije, dok deo njih stiže preko Sredozemnog mora, prenosi Rojters.  

Prema graničnoj agenciji Evropske unije Fronteks, politička nestabilnost u Senegalu takođe je delovala kao "podsticajni faktor" koji navodi ljude da napuste zemlju preko zapadne Afrike.

Španija je izrazila zabrinutost zbog povećanja neregularnih migracije ove godine, rekavši da se ne može nositi bez pomoći EU. 

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska arhipelagu rekao je da će zemlja rasporediti dva dodatna aviona koji pomažu u praćenju migracionih ruta.

Jedan avion će patrolirati vodama kod Senegala i Mauritanije i drugi će pratiti vode oko Kanarskih ostrva.

Kanari, koji se nalaze oko 100 kilometara od zapadne obale Afrike imali su najveći broj ilegalnih prelazaka 2006. godine, kada je skoro 32.000 migranata stiglo na ostrva, dok su ostali putevi ka Evropi bili  blokirani.

Atlantski migracioni put ka Kanarskim ostrvima, koje obično koriste migranti iz podsaharske Afrike je jedan od najsmrtonosnijih na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa