Evropa

Lideri Belgije, Švedske i predsednica Evropska komisije obećali pojačanu bezbednost granica

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

17:31

Lideri Belgije, Švedske i predsednica Evropska komisije obećali pojačanu bezbednost granica
Lideri Belgije, Švedske, predsednica EK obećali da pojačanu bezbednost granica - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Belgije i Švedske i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali su danas da će pooštriti bezbednost granica i pojačati repatrijaciju nakon što je ilegalni migrant iz Tunisa ubio dvojicu Šveđana u Briselu. 

Oni su govorili nakon odavanja počasti žrtvama napada u ponedeljak u belgijskoj prestonici, osuđujući taj napad koji su označili kao teroristički, preneo je Rojters.   

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da otvorena šengenska zona ne bi opstala, ukoliko spoljne granice EU ne budu bolje zaštićene od neželjenih imigracija. 

"Ukoliko nismo u stanju da zaštitimo naše zajedničke granice, nećemo moći da održimo slobodno kretanje unutar Evrope", istakao je Kristerson. 

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je da je EU takođe potreban efikasniji sistem vraćanja ilegalnih migranata u njihove matične zemlje.

"Ovo je nešto sa čime treba da se pozabavimo i to možemo samo da uradimo na koordinisan način", rekao je De Kru. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi novi migracioni pakt EU pomogao u sprečavanju ovakvih situacija u budućnosti jer bi omogućio bržu deportaciju stranaca koji se smatraju pretnjom za bezbednost. 

Rečeno je da su zemlje članice EU izdale 420.000 odluka o vraćanju migranata prošle godine, ali da je samo njih 77.000 sprovedeno. 

Očekuje se da će novi migracioni pakt EU biti konačno usaglašen do kraja ove godine, preneo je Rojters. 

Ministri za migracije EU razgovaraće o tim planovima u Briselu u četvrtak, a  nacionalni lideri sledeće sedmice. 

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Briselu u ponedeljak.

Na video snimku objavljenom na internetu, pre nego što ga je ubila policija, napadač je sebe nazvao Abdesalem al Guilani.

Napadač star 45 godina, koji je stigao na italijansko ostrvo Lampeduza 2011. godine, živeo je u Švedskoj pre nego što je zatražio azil u Belgiji. 

Njegov zahtev je odbijen 2020. godine kada mu je naređeno da napusti zemlju.  

Prema zakonu, on je imao 30 dana da ode na dobrovoljnoj osnovi, ali on nikada nije napustio Belgiju, iako je bio poznat policiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa