Evropa

Slovenija uvela kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/10/2023

-

09:28

Slovenija uvela kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom
Slovenija uvela kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija je u ponoć uvela policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, a ta mera će biti na snazi najmanje 10 dana.

Slovenija je uvela kontrole nakon što je Italija najavila istu meru na granici sa Slovenijom, a kao razlog su navedeni povećani bezbednosni rizici zbog organizovanog kriminala, eskalacija tenzija na Bliskom istoku i pojačan priliv migranata, prenosi STA.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar izjavio je će građani koji žive blizu granice moći da nastave normalno da žive uprkos uvedenim kontrolama, napominjući da je naložio policiji da to omogući.

Za putnike će biti otvoreno 14 kontrolnih punktova - 12 na granici sa Hrvatskom i dva na granici sa Mađarskom, navodi STA. 

Inače, ovo je jedna u nizu mera koje neke evropske zemlje uvode zbog trenutne situacije u svet i straha da se kiza sa Bliskog istoka prelije na region.

Kakva je situacija sa zemljama u Evropi i regionu?

Kako je Euronews Srbija već pisao, mere bezbednosti i pojačane granične kontrole sada uvode mnoge zemlje. Austrija je podigla nivo terorističke opasnosti na četvrti (narandžasti) nivo i donela odluku da u narednom periodu gotovo 200 vojnika izađe na ulice, prvenstveno u Beču.

Reagovala je i Francuska koja je takođe pojačala nadzor na granicama, a Generalna direkcija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su bezbednosna upozorenja izdata i na osam aerodroma u toj zemlji.

Italija je obavestila Sloveniju da je odlučila da uvede privremene kontrole na granici radi sprečavanja terorizma i izmenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku. Kako je u juče saopštio italijanski ministar unutrašnjih poslova, cilj privremene mere je sprečavanje terorizma i organizovanog kriminala.

Mere bezbednosti pojačala je BiH, a ministar u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je da je razlog za to bojazan od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka.

Nemačka je u ponedeljak obavestila izvrši ogranak EU o privremenim graničnim kontrolama na svojim granicama sa Poljskom, Češkom i  Švajcarskom, što je korak dalje od prošlomesečnog poteza za jačanjem graničnih kontrola, piše AP.

Vlasti su takođe najavili i nacrt zakona koji će olakšati deportacije neuspelih tražilaca azila, a kancelar Olaf Šolc se sastao sa dva vodeća guvernera država i liderima opozicije zbog, kako je rekao, "prijateljske i konstruktivne razemene" oko pitanja migracija.

Komentari (0)

Evropa