Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: U ruskom napadu na Herson pogođena kuća, Rusija tvrdi da je oborila dve rakete ATACMS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

08:00

RAT U UKRAJINI Kijev: U ruskom napadu na Herson pogođena kuća, Rusija tvrdi da je oborila dve rakete ATACMS
RAT U UKRAJINI Kijev: U ruskom napadu na Herson pogođena kuća, Rusija tvrdi da je oborila dve rakete ATACMS - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 609 dana. Rusija je ponovo saopštila da su se američki borbeni avioni i jedan dron ponovo opasno približili njenim severnim i južnim granicama iznad Baltičkog mora i da je bila prisiljena da kao zaštitu podigne svoje avione i da je sve prošlo bez posledica. Moldavija je blokirala pristup preko 20 ruskih informativnih sajtova zbog, kako je rekla, "informacionog rata" protiv te zemlje, a među njima su NTV, Raša tudej i još neki mediji. Ruska Crnomorska flota delovaće iz raketnih bacača sa ratnih brodova u borbi protiv ronilaca diverzanata, napisao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev u svom Telegram kanalu.

Ključni događaji:

  • Još jedan "bliski susret" ruskih i američkih aviona iznad Baltika
  • Moldavija blokirala pristup za više od 20 ruskih sajtova
  • Ruska Crnomorska flota delovaće protiv ronilaca diverzanata
  • Zelenski: Situacija u Avdijevki posebno teška

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


18.40 Rusija: Održane vežbe strateških snaga za nuklearno odvraćanje

U Rusiji su danas održane vežbe ruskih strateških snaga za obuzdavanje, pod komandom predsednika Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Kako se navodi u saopštenju, uspešno je testirano izvođenje intenzivnog nuklearnog napada kao odgovor na nuklearni napad protivnika sa kopna, mora i iz vazduha, prenosi Rojters.

Tokom vežbi, sa kosmodroma Pleseck lansirana je interkontinentalna balistička raketa Jars na poligon Kura na Kamčatki, a pored toga je sa atomske podmornice "Tula" ispaljena balistička raketa "Sinjeva".

Proverena je i obučenost organa vojnog komandovanja, radna veština rukovodstva i operativnog osoblja, prenosi RIA. Ruskom predsedniku su izveštaje podneli ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

15.05 Gasprom će smanjiti investicioni program za ovu godinu

Ruski energentski gigant Gasprom planira da smanji obim svog investicionog programa za 2023. godinu za 14 odsto, odnosno za 334,34 milijarde rubalja na 1,97 biliona rubalja.

Gasprom je prinuđen da štedi zbog nižih cena gasa na preostalim tržištima kompanije u Evropi i manjeg obima izvoza, prenosi Komersant.

Ova kompanija svakog decembra odobrava investicioni program za narednu godinu i prilagođava ga na jesen - po pravilu, u pravcu povećanja troškova, tako da ovo smanjenje predstavlja retkost.

Gasprom sadašnje smanjenje ulaganja povezuje sa promenama makroekonomskih pokazatelja i tržišnih uslova. Revizija investicija naniže je poslednji put zabeležena 2020. godine zbog pandemije virusa korona.

profimedia

 

14.05 Rusija: Oborene dve američke ATACMS rakete

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je uništilo dve rakete ATACMS američke proizvodnje, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Dodaje se da su oborena dva ukrajinska lovca MiG-29 i jurišni avion Su-25. Inače, ATACMS je operativno-taktička balistička raketa američke kompanije "Lokhid Martin" koja ima domet do 300 kilometara.

11.48 Ukrajina:U napadu na Hersonsku oblast pogođena kuća, poginuo jedan muškarac

Jedna osoba je poginula u jutrošnjem vazdušnom napadu na južnu ukrajinsku oblast Herson, saopštio je guverner Oleksandr Prokudin.

Prokudin je na Telegramu naveo da je vođenom vazdušnom bombom pogođena kuća u stambenom delu Berislava i da je poginuo jedan 42-ogodišnji muškarac. 

Ruske snage su u protekla 24 sata izvele 35 vazdušnih napada na Hersonsku oblast, saopštio je guverner.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

08.00 Četiri ukrajinska drona uništena iznad Brjanske oblasti u Rusiji

Tokom noći je zaustavljen pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad sa četiri drona na Brjansku oblast, a sve neprijateljske bespilotne letelice oborene su sistemom PVO na nebu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

"Večeras je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa četiri bespilotne letelice tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Sve ukrajinske bespilotne letelice uništene su dežurnim PVO sistemima iznad teritorije Ruske Federacije u Brjanskoj oblasti", ​​navodi se u saopštenju.

07.20 Rusija poslala avione na granicu kojoj su se približila dva američka bombardera

Rusija je juče poslala borbene avione kako bi presrela dva američka bombardera i dron, koji su se približili severnoj i južnoj granici Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, dva američka strateška bombardera B-1B približila su se granici iznad Baltičkog mora, a dron Global huk išao je ka granici iznad Crnog mora, preneo je Rojters.

Pored borbenih aviona, po jedan Su-37 se približio granici u oba slučaja, nakon čega su se američki bombarderi i dron okrenuli od ruske granice, saopštilo je ministarstvo. 

06.40 Moldavija blokirala pristup ruskim sajtovima

Moldavija je juče blokirala pristup za više od 20 ruskih informativnih sajtova zbog, kako je rekla, "informacionog rata" protiv te zemlje.

Obaveštajna i bezbednosna služba izlistala je 22 ruska novinska medija koji su blokirani, preneo je Rojters.

Među njima su NTV, Raša tudej, Ren TV, državni VGTRK i još neki mediji.

06.30 Razvožajev: Ruska Crnomorska flota delovaće protiv ronilaca diverzanata

Ruska Crnomorska flota delovaće iz raketnih bacača sa ratnih brodova u borbi protiv ronilaca diverzanata, napisao je juče guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev u svom Telegram kanalu.

"Približno od 7.40 do 9.00 časova Crnomorska flota će sprovoditi preventivne mere protiv ronilaca sabotera. Predviđena je vatra iz raketnih bacača sa ratnih brodova. Čuće se brojne eksplozije, unapred upozoravam", naveo Razvožajev, preneo je TASS.Guverner Sevastopolja rekao je ranije danas da je Crnomorska flota noćas odbila napad ukrajinskih ronilaca diverzanata.

06.20 Sijarto: Brisel se drži proratnog pristupa Ukrajini, a ništa o tome kako do mira

Stav Brisela o Ukrajini ostaje proratni, sa paketom pomoći Evropske komisije Kijevu od 20 milijardi evra za naredne četiri godine, koji sadrži "sve o ratu, ali ništa o tome kako postići mir", rekao je juče ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Obraćajući se novinarima posle sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu, Sijarto je naveo da su ministri spoljnih poslova članica bloka razgovarali o predlogu bezbednosnih garancija za Ukrajinu, koji sadrži pomenuti paket isporuke oružja, kao i plan slanja misije vojne obuke u tu zemlju, preneo je MTI.

07.30 Zelenski: Situacija u Avdijevki posebno teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdijevki i obližnjem gradu Marinka "posebno teška" zbog brojnih ruskih napada. 

"Ali mi držimo naše pozicije. Ruske snage su napravile seriju očajničkih poteza u razorenom gradu Avdijevku, koji se smatra kapijom za ponovno zauzimanje Donjecka i ostatka Donbasa", naveo je on, prenosi Gardijan.

 

Komentari (0)

Evropa