Evropa

Orban: U Briselu potrebne liderske promene

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

11:59

Orban: U Briselu potrebne liderske promene
Obraćanje predsednika Srbije i premijera Mađarske - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je u Briselu neophodna promena jer, kako je ocenio, trenutni lideri Evropske unije nisu sposobni da reše situaciju u Ukrajini, kao ni problem migracija.

Orban, koji učestvuje na dvodnevnom samitu EU, smatra da je neophodna nova strategija za Ukrajinu, zbog čega je potrebna promena liderstva EU, što se, prema njegovoj oceni, može dogoditi na predstojećim izborima u Evropskom parlamentu, prenosi agencija MTI.

"U mirnim vremenima ovo bi bili dobri lideri, ali gde se sada nalazimo... tu su ogromni talasi, nećemo sigurno uspeti sa sadašnjim liderima (EU)", rekao je on za državni mađarski radio.

Istakao je i da su promene potrebne u EU u vezi sa migracijama i ekonomskom politikom jer je Brisel istupio sa, kako je naveo, "nemogućim predlozima" za Budimpeštu kao što je zahtev da Mađarska ukine svoje šeme subvencionisanja računa za električnu energiju u domaćinstvima, oporezivanja prekomernog profita banaka i gornje kamatne stope "koja štiti porodice".

Mađarski premijer je rekao i da se predlog budžeta iznet na samitu EU u Briselu smatra "nerazrađenim i neprikladnim" za ozbiljne pregovore, dodajući da Evropska komisija sada mora da "iznese ozbiljniji predlog".

Prema rečima Orbana, migracije su donele terorizam, kriminal i konflikte sa lokacija udaljenih nekoliko hiljada kilometara od Brisela.

"Takvi konflikti su već došli do ulica velikih evropskih gradova", dodao je Orban.

Komentarišući finansijsku podršku ratu u Ukrajini, on je rekao da Budimpešta "ne može da priušti tu podršku i da ne želi to da radi".

"Ne vidim razlog zašto mađarski poreski obaveznici moraju da šalju išta drugo susednim zemljama, osim humanitarne pomoći", dodao je Orban.

Komentari (0)

Evropa