Evropa

Pro-palestinski protest u Londonu, demonstranti traže prekid vatre: Skup i hapšenja i u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2023

-

21:10

Pro-palestinski protest u Londonu, demonstranti traže prekid vatre: Skup i hapšenja i u Parizu
Tanjug/AP/Jordan Pettitt/PA - Copyright Tanjug/AP/Jordan Pettitt/PA

veličina teksta

Aa Aa

U Parizu je danas, uprkos zabrani, održan skup podrške Palestincima u Pojasu Gaze, na kojem se okupilo između 3.000 i 4.000 ljudi, a policija je uhapsila 15 osoba.

Načelnik pariske policije Loran Nunjez rekao je da je izrečeno i 1.077 novčanih kazni, objavila je televizija BFM.

Potreban je hitan prekid vatre, da se zaustavi ubijanje žena, dece, muškaraca, rekla je zamenica gradonačelnika Korbej-Esona Elza Ture, tvrdeći da izraelska država godinama krši međunarodno pravo.

Francuski Upravni sud je danas u podne potvrdio da se zabranjuje održavanje demonstracija, navodeći da postoji ozbiljan rizik od narušavanja javnog reda zbog porasta antisemitizma u Francuskoj nakon događaja u Gazi.

Tanjug/AP/Jordan Pettitt/PA

 

Desetine hiljada pro-palestinskih demonstranata marširalo je danas i centralnim Londonom zahtevajući od britanske vlade da pozove na prekid vatre, nakon što je Izrael proširio vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, javlja Rojters. 

Britanska novinska agencija dodaje da se na snimcima napravljenim iz vazduha vidi kako velika grupa ljudi maršira u organizaciji Palestinske solidarnosti, a protest se odvijao ispred Parlamenta, nakon što je skup prošao pored premijerove kancelarije u Dauning stritu.

Ponavljajući stav Vašingtona, vlada premijera Rišija Sunaka nije pozvala na prekid vatre, a umesto toga zagovara humanitarnu pauzu kako bi se dostavila pomoć narodu u Gazi.

Britanija je podržala izraelsko pravo da brani sebe nakon napada militantnog Hamasa 7. oktobra, kada je na jugu Izraela ubijeno više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, a oteto oko 220.

Londonska policija susrela se sa kritikama prethodnih dana jer nije bila oštrija prema nekim sloganima koji su uzvikivali pojedini demonstranti, kada se na ulicama okupilo oko 100.000 ljudi. Taj protest je protekao mirno, sa svega nekoliko hapšenja.

Komentari (0)

Evropa