Evropa

Fon der Lajen u četvorodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu - prva stanica Severna Makedonija

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

20:38

Fon der Lajen u četvorodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu - prva stanica Severna Makedonija
Fon der Lajen u četvorodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu - prva stanica Severna Makedonija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali su večeras u Skoplju o predstojećem izveštaju EK o napretku Severne Makedonije kao zemlje kandidata, kao i o planu rasta zapadnog Balkana, saopšteno je iz kabineta Pendarovskog.

Sagovornici su razmenili informacije o narednim fazama pregovora nakon završetka procesa skrininga i o dinamici sprovođenja reformi, prenosi Telma.mk.
Pendarovski je zahvalio sagovornici na podršci i posvećenosti EU politici integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Fon der Lajen je danas u Skoplju započela četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region, saopšteno je prethodno iz EK.

Predviđeno je da se sutra sastane sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

''Drago mi je što sam započela posetu Zapadnom Balkanu u Skoplju. Kako napredujete u reformama, tako se probijate ka EU. Radujemo se što ćemo vas dočekati, vaš jedinstveni identitet i vaš jezik, makedonski jezik'', napisala je Fon der Lajen na svom nalogu na mreži X.

Pored Severne Makedonije, Fon der Lajen će posetiti i Srbiju, BiH, Crnu Goru i Prištinu.

''Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan", saopštila je ranije Evropska komisija.

Ona će sutra otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, a u utorak će boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Tokom posete Beogradu, gde bi trebalo da doputuje u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. 

U sredu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa