Evropa

"Situacija nikada nije bila tako teška": Orban o izazovima sa kojima se suočava Evropa

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

14:58

"Situacija nikada nije bila tako teška": Orban o izazovima sa kojima se suočava Evropa
"Situacija nikada nije bila tako teška": Orban o izazovima sa kojima se suočava Evropa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su u poslednje vreme burna dešavanja u svetu i dodao da se politika Evrope suočava sa ozbiljnim izazovima.

"Odgovori Evrope na te izazove snažno će uticati na njene odnose sa turkofonim državama", rekao je Orban na Samitu turkofonih država u Astani, prenosi MTI.

Naveo je da je svetska bezbednost, iz ugla Evrope, trenutno u najgorem stanju od kraja Hladnog rata.

"Situacija nikada nije bila tako teška i komplikovana u proteklih 30 godina, kao sada", rekao je Orban, podsetivši da u Ukrajini već više od 18 meseci besni rat, da je na Bliskom istoku izbio oružani sukob, kao i da raste pretnja od terorizma u Evropskoj uniji.

Mađarski premijer je istakao da takođe rastuće cene energenata štete konkurentnosti Evropske unije.

"Dilema Evrope se odnosi na to da li ima interes da stvara blokove u svetskoj ekonomiji ili da razvija globalne mreže i povezanost", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, postoje dva trenda u Evropi.

"Prvi pokušava da gurne Evropu ka prekidanju ekonomskih veza sa Rusijom koje su u osnovi evropske ekonomije i debati o obuzdavanju evropsko-kineskih odnosa. Drugi trend, čiji je zagovornik Mađarska, želi da ojača saradnju, a međuzavisnost vidi kao priliku za napredak i rastuću konkurentnost", rekao je Orban.

Kontinent u opasnosti

Govoreći o ratu između Ukrajine i Rusije, mađarski premijer je naveo da taj sukob dovodi ceo kontinent u neposrednu opasnost.

"Moram da kažem da je evropska strategija očigledno propala u proteklih 18 meseci", rekao je on.

Orban je naveo da je prvobitni plan bio da se Ukrajina bori dok Zapad bude davao novac i oružja, nakon čega će Kijev pobediti, a u Rusiji će doći do smene rukovodstva.

"Taj ambiciozan plan nije uspeo", istakao je mađarski premijer, ali je dodao da EU sada razmatra da Ukrajini pošalje još 50 milijardi evra, "što je znak da većina i dalje smatra da bi prethodnu, propalu strategiju trebalo finansirati".

On je naglasio da Mađarska poziva na "plan B" koji ima za cilj prekid vatre, mirovne pregovore i izgradnju nove evropske bezbednosne arhitekture koja je "ohrabrujuća za Ukrajinu, ali i prihvatljiva za Rusiju".

"Nova evropska bezbednosna struktura mora uključiti i Tursku, a preko nje i sve turkofone zemlje jer se održiva i dugoročna evropska bezbednost ne može zamisliti bez Turske", rekao je Orban.

 

Komentari (0)

Evropa