Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage: Pogodili smo infrastrukturu u brodogradilištu u Kerču na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2023

-

09:35

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage: Pogodili smo infrastrukturu u brodogradilištu u Kerču na Krimu
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 619 dana. Izraelski medji navode da bi ukrajinski predsedinik Voldimir Zelenski početkom naredne nedelje mogao da poseti Izael. Za to vreme ratna dejstva u Ukrajni se nastavljaju. Kako je izjavio šef regiona Konstantin Basju u napadu Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti poginulo je sedam, a ranjeno još sedam osoba. SAD su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini. Zelenski procenjuje da će ruski napadi dronovima i raketama na Ukrajinu postati jači sa dolaskom zime, ali i da je njegova zemlja spremna da ogovori. On je takođe razrešio komandanta Snaga za specijalne operacije i imenovao novog.

Ključni događaji:

  • U napadu ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti poginulo sedam osoba
  • SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Zelenski razrešio komandanta Snaga za specijalne operacije i imenovao novog
  • Usula fon der Lajen boravi u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.42 Ukrajinske snage: Pogodili smo infrastrukturu u brodogradilištu u Kerču na Krimu

Ukrajinske oružane snage saopštile su da su danas pogodile pomorsku i lučku infrastrukturu u brodogradilištu u lučkom gradu Kerču na Krimu.

Šef administracije Krima Sergej Aksjonov je rekao da su delovi oborene rakete pogodili dok za popravku brodova i da nije bilo žrtava, preneo je Rojters.

"Uveče 4. novembra Oružane snage Ukrajine izvele su uspešne udare na pomorsku i lučku infrastrukturu fabrike "Zaliv" u privremeno okupiranom gradu Kerču“, navelo je Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na aplikaciji Telegram, ne iznoseći druge detalje.

16.35 Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU 

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajina napravila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju, nekoliko dana uoči ključnog izveštaja o aplikaciji Kijeva za članstvo.

Ona je istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima, uprkos ratu sa Rusijom, označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva, na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Opširnije u posebnoj vesti.

14.44 Zelenski demantuje navode o mirovnom pregovoru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je potvrdio svoj stav da nije vreme za pregovore sa Rusijom, a takođe je negirao da su ga zapadni lideri pritiskali da to učini.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu rekao:

"Svi znaju moj stav, koji se poklapa sa stavom ukrajinskog društva... Danas niko ne vrši pritisak na mene da pregovaram, nijedan od lidera EU ili SAD. Da sada sednemo sa Rusjiom i razgovaramo i damo joj nešto - to se neće desiti", rekao je on.

13.02 Italijanski ministar odbrane: Još nije došlo vreme za prekid vatre

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da "još nije došlo vreme" za pregovore o prekidu vatre između Ukrajine i Rusije. "Podrška Kijevu sa Zapada i EU je nepromenjena. Ukrajina se bori za zaštitu svog suvereniteta, kao i za poštovanje međunarodnog prava", rekao je on za novine "Quotidiano Nazionale".

"Očigledno je da se trajni mir ne može zasnivati samo na vojnim akcijama. Potreban je politički 'prekid vatre'. Još nije došlo vreme za to", dodao je.

10.43 Ukrajina podigla optužnicu u odsustvu protiv ruskog patrijarha Kirila

Ukrajina je danas protiv ruskog patrijarha Kirila podigla optužnicu u odsustvu, saopštila je kancelarija Generalnog tužioca Ukrajine. Ukrajinsko tužilaštvo je navelo da je ruski patrijarh "optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine". Prema podacima iz istrage koju je sprovela Služba bezbednosti Ukrajine, on je "deo najužeg kruga ruskog najvišeg vojno-političkog rukovodstva i jedan je od prvih koji je javno podržao sveobuhvatni rat protiv Ukrajine", prenosi agencija Unian.

09.52 EU će stajati uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno", obećala Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU stajati uz Ukrajinu "koliko god to bude bilo potrebno". Dodala je da će njena šesta poseta Ukrajini od početka ruske invazije takođe uključivati razgovore o novom paketu sankcija EU protiv Rusije, koji bi uključivao zabranu ruskih dijamanata.

Ona će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu, usred zabrinutosti da su EU i SAD možda izgubile entuzijazam da obezbede zemlji dugoročno finansiranje.

09.50 Gruško: Rusija će odgovoriti na transfer američkih lovaca F-35 u Veliku Britaniju

Rusija će preduzeti sve neophodne vojno-tehničke mere predostrožnosti kao odgovor na predstojeći transfer u Veliku Britaniju američkih lovaca F-35 sposobnih da nose nuklearno oružje, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Gruško je za agenciju RIA Novosti, na marginama Evroazijskog ekonomskog foruma, rekao da prebacivanje američkih lovaca u Britaniju predstavlja povećanje vojnog pritiska na Rusiju.

09.34 Ursula fon der Lajen stigla u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev uoči izveštaja koji bi EU trebalo da predstavi sledeće nedelje o napretku Ukrajine u njenoj kandidaturi za članstvo, rekao je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak na svom Telegram kanalu, a prenosi Gardijan.

On je rekao da se očekuje i govor Fon der Lajen u ukrajinskom parlamentu, tokom kojeg će izneti procenu koliko je Ukrajina napredovala u ispunjavanju različitih ekonomskih, pravnih i drugih kriterijuma kako bi se otvorio put za početak pregovora o pridruživanju u decembru.

profimedia

 

08.16 Zelenski razrešio komandanta Snaga za specijalne operacije i imenovao novog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je razrešio Viktora Horenka sa mesta komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine (ZSO VS) i umesto njega imenovao Serhija Lupančuka. Pomenuti ukazi objavljeni su na sajtu Kancelarije šefa ukrajinske države, prenosi Ukrinform.Zasad nema informacija o novom načelniku ZSO VS.

07.55 U napadu ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti poginulo sedam osoba

U napadu Oružanih snaga Ukrajine na zgradu socijalnog fonda i službe za zapošljavanje u naselju Čaplinka u Hersonskoj oblasti, prema prvim informacijama, poginulo je sedam osoba, izjavio je šef regiona Konstantin Basjuk. Prema njegovim rečima, u napadu je povređeno još sedam osoba, prenela je agencija RIA Novosti.

07.30 SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države najavile su novi paket oružja i opreme za podršku Ukrajini u odbrani od ruske agresije, najavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Ovaj paket obezbeđuje do 125 miliona dolara naoružanja i opreme odobrene u skladu sa prethodno navedenim povlačenjima za Ukrajinu, a propraćen je saopštenjem Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

07.15 Zelenski razrešio komandanta Snaga za specijalne operacije i imenovao novog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je razrešio Viktora Horenka sa mesta komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine (ZSO VS) i umesto njega imenovao Serhija Lupančuka. Pomenuti ukazi objavljeni su na sajtu Kancelarije šefa ukrajinske države, prenosi Ukrinform.Zasad nema informacija o novom načelniku ZSO VS.

06.40 Putin: Zapad hoće da nas porazi na bojnom polju, ali sada pevaju drugu pesmu

Zapadne zemlje planiraju da "poraze Rusiju na bojnom polju", ali smo ih naterali da pevaju drugu pesmu, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin. "Gledano sa vojne tačke gledišta, ovde se radilo o potrebi da se porazi Rusija na bojnom polju. Sada pevaju drugu pesmu. To ne znači da treba da se ponašamo agresivno, ali znači da treba da budemo suevereni i nezavisni u svakom smislu te reči", rekao je Putin, preneo je TASS. On je dodao da "što je Rusija jača, manje će njeni protivnici pokušavati da je isključuju iz međunarodnih organizacija".

Komentari (0)

Evropa