Evropa

Cvijanović posle susreta sa Makronom: Srpska nije remetilački faktor

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

21:08

Cvijanović posle susreta sa Makronom: Srpska nije remetilački faktor
prodfimedia - Copyright prodfimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je ispred Јelisejske palate srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović, nakon čega je usledio zajednički sastanak.

"Doček ispred Јelisejske palate, uoči bilateralnog sastanka sa francuskim predsednikom", objavila je Cvijanovićeva na Instagramu uz fotografiju sa Makronom uoči sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Kirbi je rekao da primirje između Izraela i palestinskih militanata Hamasa nije u redu jer bi to pomoglo Hamasu i "legitimizovalo ono što su uradili 7. oktobra". "Mi jednostavno nećemo da se zalažemo za to u ovom trenutku", dodao je Kirbi.

Cvijanović je potom izjavila da je na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom imala odličnu priliku da objasni i stavove Republike Srpske, "koja brani Ustav i ustavnost Srpske", ali isto tako i BiH, i da stoga da "nije remetilački faktor".

"Razgovarali smo i o svim aktuelnim temama, geostrateškim ciljevima, o kretanju EU u budućnosti, o kretanju Zapadnog Balkana kada je u pitanju EU, kao i našim unutrašnjim pitanjima", rekla je Cvijanović i naglasila da je sastanak članova Predsedništva sa Makronom bio konstruktivan i da su imali njegovu punu pažnju, prenela je Srna.

Ona je navela da je na sastanku pojasnila poziciju Srpske, da su sve priče kojima se Srpska pokušava ocrniti, odnosno pokazati kao remetilački faktor, neistine, i da se Srpska zalaže za funkcionisanje BiH u skladu sa svojim ustavom.

Cvijanović je istakla da je navela i da nema mesta stranim namesnicima u BiH koji misle da mogu da uzurpiraju sva prava i rade sve ono što ne bi mogli raditi u bilo kojoj drugoj državi.

"Mislim da smo se tu razumeli, da su parlamenti ti koji treba da donose zakone, a ne neizabrani stranci, ali isto tako i da različita tumačenja istih stvari izazivaju nedoumicu i da mi od EU očekujemo određenu konzistentnost", rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je ukazala na to da je RS bila ta koja je predložila da je za usvajanje svih 14 prioriteta, i da se na taj način pokaže opredeljenost ka putu u EU.

"Ali, isto tako i da uvažimo neke stvari koje nekim našim kolegama Bošnjacima u Sarajevu ne odgovaraju, a to je da se izvrši reforma Ustavnog suda i sve one druge stvari koje EU veoma pedantno notirala, ako zemlja zaista želi da se kreće evropskim putem", rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da joj je veoma važno bilo da čuje kako Makron vidi EU, buduća kretanja, šta znači različit stepen integracije, kao nova ideja modela EU u budućnosti.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što je Makron rekao da EU ne treba da bude ta koja ukida tuđe identitete, nego da bude ta koja objedinjuje različite identitete.

"To znači da svaki narod za sebe zadrži ono što mu je važno. Naravno, sistem treba da bude funkcionalan, ali u okviru tog sistema svaka zemlja treba da dolazi do svojih rešenja", rekla je Cvijanović.

Istakla je i da je predsedniku Francuske rekla i da sve što se dešava u BiH, jeste u okviru političke arene, da će biti i zadržano u tim okvirima, i da nema nikakvog potencijala za sukobe.

"Ukazala sam i na određene stvari kada je reč o našoj bezbednosnoj slici, kao i da smo prošli kroz težak period, koji je podrazumevao i radikalizaciju, i da ta radikalizacija nikada nije stanovala u RS", navela je ona.

Cvijanovićeva se prethodno sastala sa grupom poslanika u Narodnoj skupštini Francuske, koju je predvodila predsednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja Marin le Pen.

Na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim prilikama u BiH i regionu, trenutnoj situaciji i izazovima u Evropskoj uniji, kao i perspektivi procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Cvijanovićeva je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumevanja i dvostrukih aršina koje EU primenjuje prema različitim zemljama.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornike o aktuelnim temama u BiH, ukazavši na potrebu doslednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti.
 

Komentari (0)

Evropa