Evropa

Francuska odbila izručenje ukrajinskog milijardera Konstjantina Ževaga Kijevu

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

18:38

Francuska odbila izručenje ukrajinskog milijardera Konstjantina Ževaga Kijevu
Kostjantin Ževago - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski sud odbio je žalbu ukrajinske vlade i presudio da ukrajinski milijarder Kostjantin Ževago ne treba da bude izručen zbog optužbi za proneveru, izjavio je danas portparol suda.

Ževago, koji kontroliše londonskog proizvođača gvozdenih peleta Ferekspo, uhapšen je u francuskom skijalištu Kurševel u decembru 2022. na zahtev Ukrajine koja ga traži zbog navodne pronevere koja uključuje i banku "Fajnens and kredit", koja je propala 2015. godine, preneo je Rojters.

U presudi u koju je britanska agencija imala uvid navodi se da je sud zaključio da Ukrajina, koja je podnela peticiju, nije u mogućnosti da garantuje da će Ževagu suditi sud "koji može da obezbedi temeljne procesne garancije i zaštitu prava odbrane".

Ukrajina je 2019. izdala nalog za hapšenje Ževaga (49), koji je bio poslanik od 1998. do 2019. godine, a za kojim je izdata međunarodna poternica 2021. godine.

On je u više navrata negirao optužbe.

"Moja posvećenost opovrgavanju neosnovanih optužbi protiv mene u Ukrajini ostaje nepokolebljiva", naveo je Ževago u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa