Evropa

U zemljama EU strožije kazne za krivična dela iz oblasti ekologije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

20:20

U zemljama EU strožije kazne za krivična dela iz oblasti ekologije
U zemljama EU strožije kazne za krivična dela iz oblasti ekologije - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivia Zhang, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas dogovorila strože kazne za ekološka krivična dela, poput uvoza invazivnih vrsta i zagađenja uzrokovanog brodovima.

Direktiva preciznije definiše "ekološki zločin" i dodaje nove vrste ekoloških krivičnih dela. Takođe usaglašava nivoe kazni za fizička lica i po prvi put za pravna lica u svim državama članicama EU, navedeno je na sajtu EU.

Prema novom sporazumu, krivična dela koja prouzrokuju smrt biće kažnjiva sa 10 godina zatvora, dok kompanije rizikuju novčane kazne od tri odsto ili pet odsto svog godišnjeg prometa.

Sporazumom je takođe povećan broj krivičnih dela koja trenutno postoje u okviru krivičnog prava EU sa devet na 18. 

"Time se proširuje i pojašnjava vrsta ponašanja koja je zabranjena jer šteti životnoj sredini. Nova krivična dela uključuju trgovinu drvetom, koja je glavni uzrok krčenja šuma u ​​nekim delovima sveta, nelegalno recikliranje zagađujućih komponenti brodova i ozbiljna kršenja zakona o hemikalijama", navodi se u sapštenju. 

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus izjavio je da su ekološki zločini u porastu. 

“Danas smo postigli značajan sporazum o novom zakonu protiv ekoloških zločina. Ovo je velika pobeda za životnu sredinu i građane, kao i protiv organizovanog kriminala“, rekao je on. 

Ekološki kriminal je jedna od najprofitabilnijih aktivnosti organizovanog kriminala u svetu i ima veliki uticaj ne samo na životnu sredinu već i na zdravlje ljudi. Veoma je unosan, ali ga je teško otkriti, krivično goniti i kazniti, dodaje se u saopštenju.

Prva direktiva EU o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo usvojena je 2008. godine. Nakon evaluacije 2019-2020, Evropska komisija je zaključila da je efekat direktive bio ograničen, zbog veoma malog broja istraženih slučajeva i izrečenih sankcija. 

Komisija je 15. decembra 2021. predstavila predlog za poboljšanje efikasnosti direktive.

Sporazum tek treba da potvrde Evropski savet i Evropski parlament pre nego što prođe kroz formalnu proceduru usvajanja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa