Evropa

Lukašenko: Belorusija je preživela sankcije Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

16:31

Lukašenko: Belorusija je preživela sankcije Zapada
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Belorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Preživeli smo. Imamo gde da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije", rekao je on u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenosi RIA novosti.

On je izrazio uverenje da ako postoje prodavac i kupac, onda nikakve sankcije ne mogu da smetaju i podsetio da je zabranio članovima vlade da pad pokazatelja pravdaju uticajem sankcija, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u Belorusiji se posebna pažnja poklanja razvoju novih tržišta, posebno saradnji sa zemljama afričkog kontinenta.

"Sa Zimbabveom su uspostavljeni dobri odnosi, a očekuje se uzvratna poseta Ekvatorijalnoj Gvineji, precizirao je beloruski lider. Lukašenko je ukazao na velike izglede za razvoj saradnje sa ovim zemljama i regionom u celini.

"To je važno i za rad takvih preduzeća kao što je proizvodno udruženje 'Kristal': afrički kontinent ima velika nalazišta plemenitih metala i dijamanata", naveo je Lukašenko.

Generalni direktor "Kristala" Ruslan Sorokovoj rekao je da ta fabrika nabavlja sirovine za proizvodnju uglavnom u Rusiji, ali sada počinje da sarađuje sa Zimbabveom. Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsedničkih izbora 2020. godine.

Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije. Nova etapa u proširenju zapadnih sankcija Belorusiji nastupila je zbog podrške Minska ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Komentari (0)

Evropa