Evropa

Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu, u toku procena štete

Komentari

Autor: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

17/11/2023

-

17:21

Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu, u toku procena štete
Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu, u toku procena štete - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Takozvane lopatice turbine, koje su se slomile, pod za sada nejasnim okolnostima, izazvale su prekid u bloku nuklearne elektrane u ruskoj Lenjingradskoj oblasti, saopštila je državna agencija Rosenergoatom.

Na ovoj stanici postavljeni su nuklearni reaktori istog tipa koje je Rusija gradila u Turskoj, a planirani su i za Mađarsku.

Prioritet je, prema rečima šefa Rosenergoatoma Aleksandra Sutikova, "da se utvrde uzroci uništenja peraja", koje je opisao bez presedana. On je ocenio da će sanacija biti završena do 22. decembra.

Jedinica u kojoj se dogodila nesreća izgrađena je 2018. godine i u njoj se nalazi napredni reaktor VVER 1200 najnovije generacije. Slične je nabavila Belorusija, a takođe ih proizvodi Rusija u Akuju u Turskoj, a projektivani su za nuklearnu elektranu Paks-2 u Mađarskoj.

Sutikov je rekao da su polomljene lopatice deo parne turbine od 1,2MW koju proizvodi kompanija Power Machines Alekseja Mordašova.

Rosatom, ruska agencija za atmosku energiju u čijem je vlastištvu Rosenergoartom, rekla je da slični modeli turbina postoje i u nuklearnoj elektrani koja se nalazi u regionu Varonija.

Pošto turbine ne utiču na rad nuklearnog reaktora, u Rosatomu naglašavaju da "njihov kvar nema uticaj na nuklearnu bezbednost" jer mehanizam reaktora radi kako je predviđeno.

 

Komentari (0)

Evropa