Evropa

Skupljeno 190.000 evra za Brazilca koji je spasao decu napadnutu nožem u Dablinu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

21:33

Skupljeno 190.000 evra za Brazilca koji je spasao decu napadnutu nožem u Dablinu
Skupljeno 190.000 evra za Brazilca koji je spasao decu napadnutu nožem u Dablinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 190.000 evra prikupljeno je za Brazilca koji je pomogao da se zaustavi napad nožem na decu kod škole u centru Dablina, što je izazvalo veliko ulično nasilja antimigrantskih aktivista, zbog toga što su verovali da je napadač bio stranac.

Novac za brazilskog imigranta Kaja Benisija, vozača motocikla, prikupljen je u akciji na internetu, preneo je Rojters Benisio je za medije rekao da je pomogao u zaustavljanju napadača, inače čoveka u pedesetiim godinama, tako što ga je udario u glavu kacigom za motor.

U drugoj akciji prikupljeno je 81.000 evra za radnika "jaslica", koji je takođe pomogao da se napadač zadrži podalje od dece.

Nasilni protesti izbili su u četvrtak u Dablinu nakon napada nožem nešto posle 13 sati po lokalnom vremenu kod jedne škole u blizini trga Parnel, a bilo je i povređenih koji su hospitalizovani u različitim bolnicama širom grada, prenosi irski javni servis RTE.

Prema navodima policije, povređeno je najmanje pet osoba, među kojima je i jedna teže povređena devojčica, dok drugo dvoje dece ima lakše povrede.

Irski ministar pravde potvrdio je da je jedno dete i dalje u kritičnom stanju.

I dalje nije objavljena nacionalnost napadača, niti je utvrđen njegov motiv za napad, iako je osumnjičeni muškarac priveden.

Nakon toga je i njemu ukazana pomoć na licu mesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se veruje, sam sebi naneo.

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi britanski Gardijan, dok RTE javlja da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj.

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a povređeno je nekoliko policajaca, koje su pojedini demonstranti gađali i flašama. Policija je uhapsila 34 lica nakon nereda tokom noći i okrivila ekstremne desničarske agitatore da su započeli nasilje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa