Evropa

Smrt od gladi: Ukrajinci pale spomen-sveće u čast žrtava Holodomora

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

16:16

Smrt od gladi: Ukrajinci pale spomen-sveće u čast žrtava Holodomora
Smrt od gladi: Ukrajinci pale spomen-sveće u čast žrtava Holodomora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas Ukrajinci pale sveće u znak sećanja na žrtve Holodomora, 1932-33, kada je u SSSR-u od gladi umrlo nekoliko miliona Ukrajinaca.

"Svake godine četvrte subote u novembru u 16:00 časova palimo sveću u znak sećanja na one čiji su životi oduzeti tokom Holodomora – genocida... Neka naše jedinstvo danas i uvek čuva istinu o svemu kroz šta je Ukrajina morala da prođe i da uvek čuva naš narod i našu državu od ruskog zla“, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Telegram kanalu.

profimedia

 

Sećanje na žrtve Holodomora  obeležava se svake godine, četvrte subote u novembru na osnovu ukaza predsednika iz 1998. i 2007. godine.

U 20. veku Ukrajinci su preživeli tri Holodomora: 1921-1923, 1932-1933. i glad 1946-1947. 

Najopsežnija je bila glad 1932-1933. godine, koja se naziva i "genocidom nad ukrajinskim narodom", koji je izvršio staljinistički režim, prenose ukrajinski mediji.

Državljani Ukrajine i Srbije odali počast sećanju na žrtve Holodomora

Ukrajinski Holodomor obeležen i u Srbiji

Državljani Ukrajine i Srbije minutom ćutanja i paljenjem sveća u zgradi Ambasade Ukrajine odali su danas počast žrtvama Holodomora u Ukrajini.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Okupljenim građanima obratio se savetnik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk koji je sa prisutnim sunarodnicima podelio priču o životu svoje pretkinje koja je stradala u Holodomori, dok je Ukrajinka Natalija Taranušćenko na maternjem jeziku izrecitovala pesmu posvećenu žrtvama Holodomora.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Holodomor je ukrajinska reč, koja se sastoji od reči holad (glad) i mor (smrt, patnja) i koja je smišljenja kako bi opisala epidemiju gladi. Iz ukrajinske ambasade navode da je ovo stradanje bilo prizvod svesnog i namernog ubijanja miliona Ukrajinaca od strane Rusa i dodaju da su zahvalni svim državama koje su priznale Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa