Evropa

Britanija objavila prvi ljudski slučaj novog oblika H1N2 i traga za kontaktima

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

18:35

Britanija objavila prvi ljudski slučaj novog oblika H1N2 i traga za kontaktima
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski zdravstveni zvaničnici objavili su danas da je otkriven prvi ljudski slučaj virusa H1N2 u Velikoj Britaniji, a reč je o novom obliku.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) istakla je da sprovodi praćenje kontakata bliskih zaraženom, kako bi sprečila dalje širenje virusa, preneo je Gardijan.

List napominje da u ovoj fazi nije poznato koliko je soj prenosiv ili da li će dovesti do drugih slučajeva, ali navodi da taj slučaj nije genetski povezan sa prethodnim, kojih je u svetu od 2005. godine kod ljudi bilo oko 50.

UKHSA zvanično je obavestila o tome Svetsku zdravstvenu organizaciju, a dodaje se da je taj virus sličan onima koji kruže kod svinja u Velikoj Britaniji.

Zaražena osoba, koja nije identifikovana, imala je lakšu bolest i oporavila se nakon što je hospitalizovana, ali nije poznato da li je bila u kontaktu sa svinjama, ističe Gardijan.

Nije poznato ni kako je došlo do zaraze, a istraga o tome još uvek traje.

Britanski medij napominje da će svim kontaktima po potrebi biti ponuđeno testiranje i savetovana eventualna dalja nega ako imaju simptome ili pozitivan test.

UKHSA takođe preduzima korake za povećanje nadzora u okviru postojećih programa zdravstvenog sistema, koji uključuju ordinacije opšte prakse i bolnice u Severnom Jorkširu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa