Evropa

Šolc obećao modernu privredu i podršku Ukrajini, uprkos budžetskim problemima

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

15:01

Šolc obećao modernu privredu i podršku Ukrajini, uprkos budžetskim problemima
Šolc obećao modernu privredu i podršku Ukrajini, uprkos budžetskim problemima - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc danas se obratio poslanicima Donjeg doma parlamenta Nemačke, Bundestaga, i obećao da će njegova vlada modernizovati privredu i podržati vitalne industrije, kao što su fabrike čipova, uprkos nedavnoj sudskoj presudi koja je napravila rupu u saveznom budžetu.

"Bila bi teška i neopostiva greška da zanemarimo modernizaciju naše zemlje uoči svih akutnih izazova", izjavio je Šolc u Bundestagu, prenosi Rojters.

Šolc je rekao da njegova vlada sarađuje sa parlamentom na izradi budžeta za 2024. godinu u koji bi bila uključena ograničenja potrošnje. On je istovremeno istakao da će se podrška Ukrajini udvostručiti na osam milijardi evra sledeće godine.

"Jasno je da ne možemo da odustanemo od podrške Ukrajini i od sredstava za prevazilaženje energetske krize. To ne bi bilo odgovorno, to bi ugrozilo našu budućnost", naglasio je nemački kancelar.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Presuda Ustavnog suda Nemačke od pre skoro dve nedelje je blokirala planove vlade Olafa Šolca da preraspodeli neiskorišćena sredstva za pandemiju prema zelenim inicijativama i podršci industrije.

Lider opozicione stranke CDU Fridrih Merc je kritiovao Šolcovu vladu koja prema njegovom mišljenju pokušava da zaobiđe pravila zaduživanja i rekao da na ovaj način Šolc ugrožava i širi fiskalni okvir Evropske unije.

"Ako brane puknu u Nemačkoj, one će takođe pući i u drugim zemljama evrozone", upozorio je Merc.

Komentari (0)

Evropa