Evropa

Diverzije, ubistva i zakulisne radnje u ratu Moskve i Kijeva: Slučaj Marijane Budanove novi u nizu ispod vela misterije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

18:34

Diverzije, ubistva i zakulisne radnje u ratu Moskve i Kijeva: Slučaj Marijane Budanove novi u nizu ispod vela misterije
Diverzije, ubistva i zakulisne radnje u ratu Moskve i Kijeva: Slučaj Marijane Budanove novi u nizu ispod vela misterije - Copyright Profimedia/tvpworld

veličina teksta

Aa Aa

Ako je verovati informacijama koje dolaze iz Ukrajine, zvuči kao da je ta zemlja postala poprište još jednog rata "iza kulisa" koji je pun teorija zavera, diverzija, filmskih egzekucija i zakulisnih manevara koji verovatno nikada neće biti do kraja razjašnjeni.

Slučaj trovanja "teškim metalima" Marijane Budanove (30), supruge šefa vojno-obaveštajne službe GUR Kirila Budanova (37), dobro ilustruje napetu atmosferu i vodi do masovnog upiranja prstiju u potencijalne krivce.

Kako je saopštio GUR u utorak, nekoliko osoba se otrovalo u sedištu te službe u Kijevu, uključujući i Budanovu. Ona se navodno loše osećala duže vreme i primljena je u bolnicu, nakon čega je analiza krvi pokazala prisustvo teških metala. Veruje se da je toksična materija bila u obroku.

Izvori iz obaveštajnih krugova su za ukrajinske medije rekli su da se te supstance "ne koriste u svakodnevnom životu, niti u vojne svrhe", te da njihovo prisustvo može da ukaže na pokušaj da se otruje određena osoba. Nije otkriveno kada se tačno desilo trovanje, dok su izloženi službenici imali samo blage simptome.

Ne zna se mnogo ni o stanju Budanove, osim saopštenja GUR-a da je "njen tretman završen", ali da je zadržana u bolnici na posmatranju. Inače, Budanova je psiholog i radi kao pomoćnica gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Kirilo Budanov kao "mozak diverzija protiv Rusije"

Marijana Budanova je, na prvi pogled, mnogo manje zanimljiva od njenog muža Kirila Budanova, koji je postao maltene mitska ličnost u ukrajinskim i zapadnim medijima,  amnogi su ga optuživali da je organizator sabotaža i akcija usmerenih na ruske mete, iako o takvim incidentima uglavnom nema dovoljno pouzdanih podataka. Ako je verovati izjavi zvaničnika GUR-a Andrija Jusova za Ukrajinsku pravdu, Budanov je već preživeo 10 pokušaja atentata.

Najspektakularnija akcija koaj je izazvala ogromnu pažnju svetske javnosti, a koja je i dalje pod velom misterije, jeste raznošenje dve trake Krimskog mosta 8. okobra 2022. godine, kada je kamion pun eksploziva daljinskim putem detoniran dok je oko šest časova išao u pravcu anektiranog poluostrva. Tom prilikom su ubijene tri osobe, vozač kamiona i dvoje ljudi koji su išli kolima u suprotnom smeru. Kremlj je napad nazvao terorističkom akcijom, a most je još jednom teško oštećen u julu ove godine, upotrebom podvodnih dronova, mada je u međuvremenu popravljen.

Twitter/@YourAnonOne, AP Photo, Russian National Antiterrorism Committee via AP, AP Photo, File

 

Operacija koja je posebno razgnevila Rusiju bila je likvidacija novinarke Darije Dugine (29), ćerke čuvenog filozofa Aleksandra Dugina, 23. avgusta prošle godine.

Kako su preneli ruski mediji, ona je ubijena tako što je postavljeno 400 grama eksploziva u džip kojim je došla na književno-muzički festival Tradicija u predgrađu Moskve. Navodno je u vozilu trebao da bude njen otac. Kijev je odbacio odgovornost za ubistvo, a NJujork Tajms je, na osnovu internog dokumenta namenjenog američkim zvaničnicima, objavio da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, da nije pružio obaveštajne podatke, ni bilo kakvu drugu pomoć, kao i da su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle izvršenja ubistva u ruskoj prestonici.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Mešutimm, nije obelodanjeno ko je tačno, prema američkim izvorima, organizovao ubistvo, ali su ruski mediji i uticajni Telegram kanali tvrdili da GUR, odnosno šef špijuna Budanov, stoji iza svega. Osumnjičena za izvršenje ubistva Dugine je Natalija Vovk, koja se još uvek nalazi u bekstvu, čiji je otac potvrdio da je služila u ukrajinskoj vojsci i da je pobegla u Litvaniju. Kako tvrdi ruski FSB (Federalna služba bezbednosti) ona je u Rusiju ušla kolima sa tablicama Donjecke Narodne Republike.

Još jedna likvidacija koja je odjeknula u ruskim, ali i svetskim medijima desila se 2. aprila ove godine, a žrtva je bio čuveni ruski ratni izveštač i bloger pod pseudonimom Vladlen Tatarski (40)( (pravo ime mu je bilo Maksim Jurjevič Fomin). On je trebalo da održi govor u jednom kafiću u Sankt Peterburgu kada mu je prišla žena i predala poklon u vidu statue. Ona je bila napunjena eksplozivom i eksplodirala je ubrzo nakon što je spustio na sto. Povređeno je još 30 ljudi, žena koja mu je dala statuu je identifikovana kao Darija Trepova. Ona je ubrzo uhapšena i optužena za terorizam.

profimedia

 

Budanov je kasnije priznao da ukrajinska služba stoji iza ubistava nekoliko ruskih propagandista, ali nije naveo tačna imena.

"Već smo uspešno ciljali nekoliko ljudi. Bilo je dobro medijski pokrivenih slučajeva za koje svi znaju", rekao je Budanov za londonski Tajms.

"Igra prestola" u Kijevu

Međutim, početkom ovog meseca fokus se prebacio na teritoriju pod kontrolom Kijeva, pa je u medijima odjeknula pogibija Genadija Čestjakova, pomoćnika glavnokomandujućeg ukrajinske armije Valerija Zalužnog, koji je navodno stradao tako što nije znao da je za rođendan dobio pravu granatu.

Zvanično objašnjenje za ovaj više nego bizaran slučaj je da je Čestjakov na poklon dobio flašu viskija i šest granata od pukovnika Aleksandra Timčenka uz poruku "Teško je tebe iznenaditi, zato ti poklanjam granate i bocu viskija". Zatim je poklon otvorio sa sinom, nakon čega se dete igralo granatom, dok je otac bio ubeđen da su to ćorci koje može da koristi kao čaše i izvukao osigurač.

Naravno, mnogi su, i u Ukrajini i u Rusiji, pomislili da je po sredi ubistvo, pa su tako po Telegramam kanalima krenule spekulacije kako je u pitanju poruka Zalužnom. 
 
Ako tome pridodamo "hladni rat" koji navodno u pozadini vode Zalužni i predsednik Volodimir Zelenski, dobijamo triler koji je teško razmrsiti. Naime, konflikt je izbio na površinu kada je general Zalužni, inače navodni arhitekta ukrajinske kontraofanzive u Zaporožju, u intervjuu za list Ekonomist 4. novembra rekao da je došlo do zastoja u ratu zbog dostizanja tehnološkog pariteta.

Profimedia

 

"Verovatno neće biti nekog dubokog i lepog prodora", procenio je Zalužni.

To je izgleda naljutilo Zelenskog, pa je zamenik šefa kancelarije predsednika Igor Žovka sutradan osudio pesimističnu procenu Zalužnog.

Žovka je ukrajinskoj televiziji rekao da će Rusi "pažljivo pročitati, zabeležiti i doneti zaključke" o intervjuu. Dodao je da je primio pozive od kolega "u panici" iz "partnerskih zemalja" sa pitanjem da li je rat zaista u ćorsokaku, kako ga je opisao Zalužni, prenosi CNN.

"Da li je ovo efekat koji smo želeli da postignemo ovim člankom?", upitao je.

"Možda je ovo veoma dubok strateški plan  da ćemo na taj način postići neki uspeh. Ali da budem iskren, veoma sam iznenađen", dodao je Žovka.

Uz to se pojavila najnovija "bomba" ukrajinskog portala Strana.ua, poznatog po insajderskim informacijama i glasinama iz vrha države, da je Zelenski prošle nedelje naredio regionalnim guvernerima da obustave svu komunikaciju sa Zalužnim, kako bi se sprečio "rast entuzijazma oko ličnosti Zalužnog".

Na osnovu javnih izjava nameće se zaključak da postoje najmanje dve frakcije u Kijevu, ali Budanov za sada nije otvoreno stao na stranu nijedne od njih. Njegov stav je, na osnovu izjave za BBC o tome kako borbe stoje na "mrtvoj tački" definitivno bliži Zalužnom nego Zelenskom.  

Optužbe protiv Rusije

Za to vreme Moskva posmatra sve otvorenije sukobe među ukrajinskom elitom, dok je Kijev optužuje da je aktivirala "agente spavače" da unesu razdor među njima, sudeći po izjavi sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Olesija Danilova.

Kremlj naravno negira bilo kakvo učešće u ovim "mutnim radnjama" i otpužuje Ukrajinu da za sve krivi Rusiju

"Ukrajina krivi Rusiju za sve probleme. Smatram da i za sopstevneno postojanje krivi Rusiju. Dakle, to su rutinske optužbe", izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan da prokomentariše navode Ukrajine, prenosi TASS. 

Komentari (0)

Evropa