Evropa

Nemci podigli optužnicu protiv sirijskog lekara za zločine protiv čovečnosti

Komentari

Autor: Euronews

28/07/2021

-

20:26

Nemci podigli optužnicu protiv sirijskog lekara za zločine protiv čovečnosti
Nemci podigli optužnicu protiv sirijskog lekara za zločine protiv čovečnosti - Copyright AP Photo/Ghaith Alsayed

veličina teksta

Aa Aa

Sirijski lekar optužen je u Nemačkoj za zločine protiv čovečnosti, saopštili su savezni tužioci. Ala Mousa, koji je u Nemačku došao 2015. godine, optužen je za mučenje najmanje 18 ljudi u vojnim bolnicama u Homsu i Damasku nakon pobune 2011. godine.

Navodno je jedna osoba ubijena, a osumnjičeni je takođe pokušao da učini ljude neplodnim, rekli su tužioci u sredu.

Mousa je optužen za ubistvo, teške telesne povrede i pokušaj nanošenja povreda.

U saopštenju se dodaje da se bavio medicinom u Nemačkoj pre nego što je uhapšen prošle godine. 

Federalno tužilaštvo u Karlsrueu saopštilo je da su zločini počinjeni nakon početka opozicione pobune protiv sirijskog predsednika Bašara Asada 2011. godine.

Demonstranti su često hapšeni i mučeni, dok su povređeni civili za koje se smatralo da su članovi opozicije, takođe zlostavljani u vojnim bonlicama.

Mousa je optužen da je dvema osobama poprskao genitalije alkoholom i zapalio ih u bolnici u Homsu, kao i da je udarao i pretukao još devet osoba.

On je navodno pretukao i jednog zatvorenika 2012. godine uz pomoć druge medicinske sestre i kasnije mu ubrizgao smrtonosnu supstancu.

Inače, u februaru je nemački sud optužio bivšeg pripadnika Asadove tajne policije zbog omogućavanja mučenja zatvorenika. Ejad Al-Garib osuđen je za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti i osuđen na državnom sudu u Koblencu na četiri i po godine zatvore. Tada je prvi put sud van Sirije presudio u slučaju u kojem se navodi da su sirijski vladini zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti.

Aktivisti za ljudska prava pozdravili su presudu kao značajnu jer će stvoriti presedan za druge slučajeve u decenijskom sukobu.

Podslednjih godina Berlin prednjači u procesuiranju teških zločina u Siriji po principu "univerzalne nadležnosti" i ako se radi o žrtavama i optuženima u Nemačkoj.

Generalni sekretar Evropskog centra za ustavna i ljudska prava pohvalio je optužnicu protiv Mouse, koja otvara put za njegovo suđenje.

"Teški zločini protiv sirijskog civilnog društva ne dešavaju se samo u pritvorskim centrima obaveštajnih službi", rekao je Vofgang Kalek u izjavi.

"Sirijski sistem mučenja i istebljenja je složen i postoji samo zahvaljujući podršci širokog spektra aktera. Uz suđenje Mousu, uloga vojnih bolnica i medicinskog osoblja u ovom sistemu mogla bi da se reši prvi put. Suđenje takođe šalje važan signal mnogim preživelima koji su do sada ćutali", dodao je.

 

Komentari (0)

Evropa