Evropa

"Evropa ne može da postane hotel s pet zvezdica za Afriku": Desnica na sastanku u Firenci najavila promenu politike EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

19:43

"Evropa ne može da postane hotel s pet zvezdica za Afriku": Desnica na sastanku u Firenci najavila promenu politike EU
"Evropa ne može da postane hotel s pet zvezdica za Afriku": Desnica na sastanku u Firenci najavila promenu politike EU - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Lideri više od 10 evropskih krajnje desnih partije obećali su na današnjem sastanku u Firenci da će preoblikovati Evropsku uniju nakon izbora za Evropski parlament sledeće godine, da će pooštriti pristup EU prema imigraciji i ublažiti klimatske zakone kako bi zaštitili poslove i industriju.

Zamenik premijera Italije i lider parije Liga, Mateo Salvini, koji je bio domaćin skupa rekao je da je cilj krajnje desnih stranaka da postanu treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, posle desnog centra i socijalista.

Novi holandski premijer, ekstremni desničar Gert Vilders, koji je se obratio putem video-poziva kritikovao preteranu javnu potrošnju, dok je Salvini skrenuo pažnju na negativne strane budžetske discipline Evrozone.

Tanjug/AP/Mike Corder

Gert Vilders

Predsednik francuskog Nacionalog okupljanja Žordan Bardela rekao je da "Evropa ne može da postane hotel s pet zvezdica za Afriku".

Bardela je povezao imigraciju s nasiljem i kriminalom, a njegov govor izazvao je veliki aplauz.
Predstavnik Alternative za Nemačku Tino Krupala rekao je da ukoliko Ukrajina ne može da dobije rat, treba da ga prekine i okrivio sankcije uvedene Rusiji za pogoršanje nemačke ekonomije.

Salvini se, s druge strane, udaljio od prethodih izjava u kojima je hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Moja stranka jasno podržava svaku intervenciju u odbranu Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa