Evropa

Predsednik Portugala: Dozvola privremenoj vladi da radi na pristupu fondovima EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

20:36

Predsednik Portugala: Dozvola privremenoj vladi da radi na pristupu fondovima EU
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Souza izjavio je da će odlazeća vlada sledeće nedelje formalno postati privremena administracija, bez mogućnosti da donosi dugoročne političke odluke, ali da će odobriti uredbe kojima će se obezbediti pristup fondovima EU za oporavak.

Premijer Antonio Kosta podneo je ostavku 7. novembra zbog istrage o navodnim nezakonitostima u njegovoj vladi, u vezi sa rukovanjem projektima "zelene" energije i centrom za podatke, preneo je Rojters.

Tužioci istražuju i Kostu, koji negira umešanost.

Njegova ostavka dovela je do toga da je predsednik De Souza odlučio da raspusti parlament 15. januara i raspiše izbore za 10. mart.

Predsednik Portugala je rekao da posle sastanka vlade 7. decembra, na kome će biti odnete temeljne odluke za portugalsku ekonomiju, vlada formalno podneti ostavku i delovati kao privremena vlada od 8. decembra do izbora.

Portgal je već dobio 2,7 milijardi evra EU sredstva za oporavak nakon pandemije korona virusa, ali treba da ubrza odobravanje projekata koji je kvalifikuju za korišćenje ponuđenih 22 milijarde evra do 2026. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa