Evropa

Fajon: Ova godina važna za proširenje EU, očekujem ohrabrujuće izveštaje

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

19:15

Fajon: Ova godina važna za proširenje EU, očekujem ohrabrujuće izveštaje
Fajon: Ova godina važna za proširenje EU, očekujem ohrabrujuće izveštaje - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je ova godina izuzetno važna za proširenje EU i da na Samitu Evropske unije (EU) u decembru očekuje "ohrabrujuće izveštaje".

Ona je u intevjuu za makedonsku agenciju MIA  naglasila i da je "proširenje postalo geostrateški imperativ". 

Podsetila je i na obavezu sa Bledskog strateškog foruma da Evropa bude spremna da do 2030. prihvati nove članice, uključujući države Zapadnog Balkana.

"Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, Evropska unija mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine, a sa druge strane, ja i Slovenija težimo da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u Evropsku uniju", istakla je ona. 

Dodala je da želi da vidi početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, kao i da se očekuju pristupni pregovori sa Ukrajinom, Moldavijom, dalje sa Gruzijom.

"U tom kontekstu je ključno da Severna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore", navela je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa