Evropa

Novi diplomatski spor oko nacionalnog nasleđa: Italija odbila da vrati rimsku statuu muzeju u Minhenu

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

21:40

Novi diplomatski spor oko nacionalnog nasleđa: Italija odbila da vrati rimsku statuu muzeju u Minhenu
Novi diplomatski spor oko nacionalnog nasleđa: Italija odbila da vrati rimsku statuu muzeju u Minhenu - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano odbio je zahtev Nemačke državne zbirke antikviteta u Minhenu za povraćaj antičke rimske statue, koja navodno, prema tvrdnjama nekadašnjih nacističkih lidera, oličava Hitlerovu arijevsku estetiku.

Sanđulijano tvrdi da je reč o italijanskom nacionalnom blagu.

Diskobolus Palombara je rimska kopija izgubljenog grčkog originala koju je Hitler kupio od privatnog italijanskog vlasnika 1938. godine pod pritiskom italijanskog fašističkog lidera Benita Musolinija, a protiv želja tadašnjih italijanskih zvaničnika kulture.

Statua, otkrivena krajem 18. veka, vraćena je Italiji 1948. godine, kao delo koje su ukrali nacisti.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Diskobolus Palombara

Spor je nastao kada je direktor Nacionalog rimskog muzeja zatražio da se Italiji vrati mermerna baza statue iz 17. veka, nakon čega je nemački muzej zahtevao povratak Diskobolus Palombare uz tvrdnju da je ilegalno prevezena u Italiju, prenosi ''Korijere dela sera''.

"Ovo delo su nacisti nabavili prevarom i deo je našeg nacionalnog nasleđa", izjavio je Sanđulijano za Rai, dodavši da smatra da je nemački zahtev nedopustiv i da se nada da će mermerna baza biti vraćena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa