Evropa

Upozorenje iz Brisela: Ogroman rizik od terorističkih napada u EU tokom praznika

Komentari

Autor: Euronews/Mared Gwyn Jones

05/12/2023

-

15:22

Upozorenje iz Brisela: Ogroman rizik od terorističkih napada u EU tokom praznika
Upozorenje iz Brisela: Ogroman rizik od terorističkih napada u EU tokom praznika - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija se suočava sa "ogromnim rizikom" od terorističkih napada tokom prazničnog perioda, upozorila je danas komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Sa ratom između Izraela i Hamasa i polarizacijom koju on izaziva u našem društvu, sa predstojećom sezonom praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji. Sada ćemo staviti na raspolaganje dodatnih 30 miliona evra za zaštitu bogomolja", rekla je Johanson uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, prenosi Euronews.

Upozorenje je usledilo nekoliko dana nakon što je radikalni islamista poznat vlastima izbo nožem nasmrt nemačko-filipinskog turistu i ranio još dve osobe čekićem u blizini Ajfelove kule u Parizu, što je pojačalo budnost EU i zabrinutost zbog mogućih novih napada.

Osumnjičeni, identifikovan kao Armand Radžabpur-Mijandoab, zakleo se na vernost takozvanoj Islamskoj državi u video snimku na društvenim mrežama.

Ministri unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Španije i Švedske sastali su se za doručkom ranije u utorak kako bi razgovarali o terorističkoj pretnji, rekla je nemačka ministarka Nensi Fezer.

"Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju. Rizik dalje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinilaca je visok. Naši bezbednosni organi veoma blisko sarađuju. Trenutno moramo posebno pažljivo da pratimo islamističke pretnje i da radimo zajedno sa susednim zemljama protiv islamističke propagande", rekla je ona novinarima u Briselu.

Tokom 2016. i 2018. božićne pijace u Berlinu i Strazburu postale su poprište smrtonosnih terorističkih napada.

Nemačke vlasti su prošlog četvrtka uhapsile 15-godišnjeg dečaka i njegovog navodnog saučesnika zbog sumnje da su planirali napad na božićnu pijacu. Policijske snage u nekoliko zemalja EU ove godine pojačavaju bezbednost oko takvih pijaca.

Dugotrajni sukob na Bliskom istoku takođe produbljuje strahove da bi nasilje moglo da se proširi u Evropu.

Sveta mesta, uključujući sinagoge i džamije, takođe su u stanju pripravnosti od izbijanja rata između Izraela i Hamasa početkom oktobra, usred straha od odmazde među jevrejskom i muslimanskom zajednicom. Zemlje EU, uključujući Francusku, pojačale su prisustvo policije oko takvih lokacija.

Samo šest dana nakon što je 7. oktobra izbio sukob izmešu Izraela i Hamasa, kada su militanti Hamasa krenuli u napad na jugu Izraela, ostavivši oko 1.200 mrtvih civila, učitelja francuskog izbo je nožem na smrt u gradu Aras bivši učenik sa dosijeom islamske radikalizacije.

Nekoliko dana kasnije, napadač koji je tvrdio da je inspirisan Islamskom državom ubio je dvojicu švedskih državljana u Briselu. Počinilac, državljanin Tunisa, bezuspešno je tražio azil u Belgiji, ali belgijske vlasti nisu mogle da postupe po njegovom nalogu za deportaciju.

Johanson je rekla govoreći o napadu da  mora da pojača napore kako bi osigurao da se iregularni migranti koji predstavljaju "bezbednosni rizik" brzo vrate u zemlje tranzita ili porekla.

Islamistički terorizam ostaje najveća teroristička pretnja u zapadnoj Evropi i "očekuje se da će usamljeni akteri nastaviti da vrše većinu terorističkih napada u EU", rekao je portparol Evropola Jan Op Gen Ort za Euronews u septembru.

Komentari (1)

Драган

05.12.2023 20:06

Ајде? А што су у страху? Ко ради доброчинств нем се чега плашити.

Evropa