Fokus

Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad na Filipinima

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

23:29

Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad na Filipinima
Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad na Filipinima - Copyright Tanjug AP/Provincial Government of Lanao Del Sur - Public Information Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za bombaški napad tokom mise na Filipinima u kojem su danas poginule najmanje četiri, a povređeno je 50 osoba.

Islamska država, koja ima uticaj na jugu zemlje, saopštila je na Telegramu da su njeni pripadnici detonirali bombu, preneo je Rojters.

Predsednik Ferdinand Markos mlađi pre nego što je IS preuzela odgovornost, osudio je jutrošnji napad za vreme mise i za njega okrivio "strane teroriste", dok su policija i vojska pojačale stanje pripravnosti na jugu zemlje i u okolini glavnog grada Manile.

"Najoštrije osuđujem besmislene i najgnusnija dela koja su počinili strani teroristi", rekao je Markos u saopštenju, posle eksplozije bombe tokom jutarnje katoličke mise u univerzitetskoj sali u filipinskom gradu Maraviju, u kome su najmanje četiri osobe izgubilo život i najmanje 50 ranjeno.

Tanjug AP/Provincial Government of Lanao Del Sur - Public Information Office via AP

 

Lider Filipina naglasio je da će ekstremiste koji vrše nasilje protiv nevinih uvek smatrati neprijateljima filipinskog društva.

"Operacije sa ciljem da se izvršioci terorističkih aktivnosti privedu pravdi nastaviće se nesmanjenim intenzitetom", rekao je ministar odbrane Gilberto Teodoro na konferenciji za novinare, navodeći da ima "snažnih indicija" da je u napadu učestvovao strani element.

Papa Franja se u Rimu pomolio za filipinske žrtve tokom današnje mise i u posebnoj pisanoj poruci, zamolio "Hrista princa mira (da) da svima snagu da se odreknu nasilja i da dobro pobedi svako zlo".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet