Evropa

"Erozija vladavine prava u Slovačkoj": Brisel zabrinut zbog odluke Ficove vlade da ukine specijalno tužilaštvo

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

19:27

"Erozija vladavine prava u Slovačkoj": Brisel zabrinut zbog odluke Ficove vlade da ukine specijalno tužilaštvo
"Erozija vladavine prava u Slovačkoj": Brisel zabrinut zbog odluke Ficove vlade da ukine specijalno tužilaštvo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nova slovačka vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom planira da ugasi specijalno tužilaštvo koje nadgleda osetljive slučajeve korupcije, što u Briselu izaziva strah od erozije vladavine prava u zemlji, prenosi portal Politiko.

"Ta institucija je značajno doprinela kršenju ljudskih prava", rekao je Fico u sredu nakon što je odobrio ubrzanu zakonsku proceduru za zatvaranje kancelarije tužilaštva. 

On je dodao da su zvaničnici koji tamo rade zloupotrebili svoja ovlašćenja.

Posebna institucija, koja postoji od 2004. godine, bavi se slučajevima u vezi sa korupcijom i teškim krivičnim delima, uključujući i one u vezi sa zloupotrebom fondova EU. 

Istrage ove kancelarije dovele su do brojnih presuda u slučajevima korupcije visokog profila, od kojih su mnoge bile povezane sa Ficovom vladajućom strankom Smer, tokom njegovog prethodnog premijerskog mandata.

Tanjug AP/Petr David Josek

Robert Fico

Nakon odluke u sredu da se koristi ubrzana procedura za izmenu krivičnog zakona, slovački parlament će glasati o tome u narednim nedeljama, a tužilaštvo bi moglo da se zatvori već 15. januara, podseća briselski portal. 

Evropska komisija poslala je u utorak pismo slovačkom ministru pravde u kojem upozorava vladu da ne ukida tužilaštvo.

"Zatražili smo od slovačke vlade da ne pribegava brzoj proceduri bez odgovarajućih i temeljnih konsultacija sa zainteresovanim stranama na nacionalnom i evropskom nivou", rekao je portparol Komisije Kristijan Vigand u izjavi za Politiko.

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) je takođe izrazilo zabrinutost zbog poteza Ficove vlade.

"Na osnovu preliminarne analize, zabrinuti smo da neke od predloženih izmena i dopuna slovačkog krivičnog zakona više ne bi obezbedile da se prekršaji protiv budžeta EU kažnjavaju efikasnim, srazmernim i odvraćajućim krivičnim sankcijama u Slovačkoj", napisao je portparol EPPO Tine Holevot. 

Negodovanje opozicije i predsednice Čaputove

Kontroverzni potez izazvao je negodovanje opozicije, ali i predsednice Slovačke Zuzane Čaputove, koja je to nazvala "veoma nesrećnim, pa čak i opasnim mešanjem političkih vlasti u kadrovsko popunjavanje tužilaštva".

Bivši slovački premijer Eduard Heger je ove nedelje doleteo u Brisel kako bi lično preneo svoju zabrinutost Komisiji.

"Jedini motiv za ovo je osveta i obezbeđivanje nekažnjivosti ljudi bliskih Smeru", rekao je Mihal Šimečka, lider opozicione stranke Progresivna Slovačka na konferenciji za novinare u sredu.

Devet slovačkih poslanika u Evropskom parlamentu pisalo je Komisiji u utorak. 

"Ovaj plan predstavlja napad bez presedana na vladavinu prava u Slovačkoj, jer takve masovne i brze promene ignorišu svaku javnu i stručnu debatu u zemlji", naveli su poslanici.

Predmeti će biti ustupljeni generalnom tužilaštvu

Ukidanje specijalnog tužilaštva značilo bi da bi predmeti bili ustupljeni generalnom tužilaštvu koje vodi Maroš Žilinka.

Žilinka "ima posebnu funkciju da obustavi bilo kakvu istragu... on je ranije poništio optužbe protiv nekih političara, uključujući ministra odbrane Roberta Kalinaka i Roberta Fica", rekao je potpredsednik Evropskog parlamenta Martin Hojsik, jedan od poslanika koji je pisao Komisiji. 

Evropska komisija je preporučila ograničavanje Žilinkinih ovlašćenja u svom izveštaju o vladavini prava objavljenom ranije ove godine.

Reforma krivičnog zakona bi takođe dovela do drugih promena, kao što su smanjene kazne za krivična dela povezana sa korupcijom.

Jedan od slučajeva koje je istraživalo specijalno tužilaštvo bilo je ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice Martine Kušnirove, što je izazvalo masovne proteste širom zemlje i dovelo do Ficove ostavke 2018.

Fico je postao premijer po četvrti put nakon pobede na izborima u oktobru.

Protest ispred zgrade slovačke vlade protiv ukidanja specijalnog tužilaštva

Ispred zgrade Vlade Slovačke danas je održan protest protiv ukidanja Kancelarije specijalnog tužilaštva i drugih koraka koje sprovodi kabinet novoizabranog premijera Roberta Fica (Smer-SD).

Okupljena masa, predvođena liderima opozicionih partija i građanskim aktivistima, izrazila je negodovanje postupkom vladajuće koalicije, kao i spremnost da nastavi proteste.

Demonstranti su nosili plakate i uzvikivali parole „Hajde da ih zaustavimo“, „Neće pobediti“ i „Nećemo da ćutimo“, prenosi slovačka agencija TASR.

Kancelarija specijalnog tužilaštva postoji od 2004. godine, a bavi se slučajevima u vezi sa korupcijom i teškim krivičnim delima, uključujući i one u vezi sa zloupotrebom fondova EU.

Istrage ove kancelarije dovele su do brojnih presuda u slučajevima korupcije visokog profila, od kojih su mnoge bile povezane sa Ficovom vladajućom strankom Smer, tokom njegovog prethodnog premijerskog mandata.

Nakon odluke u sredu da se koristi ubrzana procedura za izmenu krivičnog zakona, slovački parlament će glasati o tome u narednim nedeljama, a tužilaštvo bi moglo da se zatvori već 15. januara.


 

Komentari (0)

Evropa