Evropa

Slovački parlament potvrdio četvrti mandat Roberta Fica i njegovog kabineta

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

13:58

Slovački parlament potvrdio četvrti mandat Roberta Fica i njegovog kabineta
Slovački parlament potvrdio četvrti mandat Roberta Fica i njegovog kabineta - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Slovački parlament potvrdio je danas imenovanje premijera Roberta Fica i njegov kabinet, izrazivši podršku političkom planu kojim je obećano obustavljanje državne vojne pomoći Ukrajini, postepeno smanjenje budžetskog deficita i uvođenje novih bankarskih poreskih obaveza.

Fico je pobedio na izborima u septembru nakon kampanje kojom su napadani kritički mediji, zapadni partneri i liberalna politika, ali predsednica Zuzana Kaputova nominovala ga je 25. oktobra da po četvrti put bude mandatar vlade, navodi Rojters.

Ficovu vladajuću koaliciju čine njegova levičarska, socijalno konzervativna stranka SMER-SSD, jedna manja levičarska stranka i jedna mala nacionalistička stranka.

Koalicija je prošle nedelje usvojila svoj politički program koji je danas podržao i slovački parlament. Programom se, između ostalog, obećava poseban porez na bankarsku dobit i mere za smanjenje kamatnih stopa na hipoteke, ali najavljeno je i da će biti uvedeni posebni nameti za prekomerne profite u drugim, za sada neimenovanim privrednim sektorima.

Podsetimo, Fico je, naime, kampanju bazirao na proruskim i antiameričkim porukama, a jedna od prvih odluka kao novog premijera glasila je da Slovačka neće podržati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, niti dodatne sankcije Rusiji. Govorio je da će učiniti spoljnu politiku nezavisnom od partnera EU i Vašingtona i zaustaviti migrante koji žele da dođu u Zapadnu Evropu. 

On je pohvalio premijera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje i mogao bi da sklopi savez sa njim tamo gde su njihovi interesi usklađeni.

Ipak, iako je kritikovao Brisel i SAD, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da ukloni Slovačku iz Evropske unije i vojnog saveza NATO.

Fico je, podsetimo, ostavku na mestu premijera podneo 2018. godine usred masovnih protesta protiv korupcije nakon što su ubijeni novinar Jan Kuciak i njegova partnerka Martina Kusnirova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa