Evropa

Jedina zemlja G7 koja je učestvovala, a sada i napustila inicijativu: Zašto se Italija povlači iz projekta "Pojas i put"

Komentari

Autor: Euronews, CNN

10/12/2023

-

09:07

Jedina zemlja G7 koja je učestvovala, a sada i napustila inicijativu: Zašto se Italija povlači iz projekta "Pojas i put"
Jedina zemlja G7 koja je učestvovala, a sada i napustila inicijativu: Zašto se Italija povlači iz projekta "Pojas i put" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija, jedina zemlja G7 koja se pridružila vodećoj kineskoj inicijativi Pojas i put, napustiće ovaj globalni infrastrukturni program kada joj sledeće godine istekne ugovor, objavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni. Ujedno, ova odluka je najnoviji znak sve čvršćeg evropskog pristupa prema Pekingu i njegovim globalnim ambicijama.

Meloni je u četvrtak potvrdila ovu odluku koja je zapravo obećana još tokom kampanje prošle godine, usled pritužbi da je sporazum koji je prethodna vlada potpisala sa Kinom 2019. doneo malo koristi za italijansku ekonomiju. Premijerka je, međutim, naglasila, da bi Rim mogao da održi dobre veze sa Pekingom van ovog programa, koji je, kako navodi CNN, proširio globalni uticaj Kine, istovremeno izazivajući zabrinutost da je neke zemlje preopteretila nepodnošljivim dugom.

"Mislim da bi trebalo da poboljšamo našu saradnju sa Kinom u trgovini, ekonomiji. Alat (BRI - Pojas i put) nije dao rezultate koji su se očekivali", rekla je Meloni novinarima, preneo je Rojters, u svojim prvim javnim komentarima o tom pitanju nakon izveštaja da je Italija saopštila Kini svoju odluku da paket ne produži posle isteka u martu 2024. godine.

Ovakav potez Italije došao je u trenutku nešto osetljivijih odnosa sa Pekingom, gde su sporne tačke trgovina i odnos prema ratu u Ukrajini.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zauzelo je odmeren ton kada je upitano o italijanskom povlačenju, ukazujući na "ogromnu privlačnost i globalni uticaj saradnje Pojas i put".

"Kina se odlučno protivi pokušajima da se ocrni i sabotira saradnja Pojas i put ili podstakne blokada i podele", rekao je portparol Vang Venbin, ne pomićujući direktno Italiju.

"Rđava" odluka

Kina je potpisala sporazume sa, kako kaže, više od 140 zemalja za partnerstvo u programu, koji je uložio stotine milijardi dolara u puteve, luke, aerodrome i mostove, uglavnom širom globalnog juga tokom protekle decenije.

Odluka Italije da se pridruži inicijativi 2019, u to vreme naširoko viđena kao diplomatska pobeda Pekinga, izazvala je kritike iz Vašingtona i Brisela.

U intervjuu za list Korijere dela ser, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto označio je odluku iz 2019. kao "rđavu", navodeći rastuću trgovinsku neravnotežu između dve zemlje.

Kina je prošle godine uvezla 26,9 milijardi dolara italijanske robe, u poređenju sa 21,4 milijarde dolara u 2019. Nasuprot tome, kineski izvoz u Italiju porastao je na 50,5 milijardi dolara sa 33,5 milijardi dolara u istom periodu, prema podacima kineske carine.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Rim se pridružio inicijativi za vreme bivšeg premijera Kine Đuzepea Kontea, koji je osudio povlačenje u intervjuu objavljenom na njegovoj stranici na Fjesbuku, rekavši da je napravljeno iz "ideoloških razloga" i rizikuje da "prekine potencijalnu ekspanziju italijanskog izvoza".

Kineski ambasador u Italiji Jia Guide ranije ove godine je u intervjuu za itlijansku novinsku kuću Fanpejdž sugerisao da bi "nepromišljena" odluka o povlačenju iz pakta imala "negativan" uticaj na saradnju.

Čini se da su italijanski lideri voljni da pažljivo vode povlačenje, a Meloni je više puta sugerisala da je moguće imati dobre odnose sa Kinom van inicijative Pojas i put. Ona je takođe ranije demantovala spekulacije da su SAD vršile pritisak na nju da napusti inicijativu.

Šta predstavlja Pojas i put?

BRI je infrastrukturni projekat koji je 2013. najavio kineski predsednik Si Đinping. 

Cilj ovog projekta je uspostavljanje infrastrukturne mreže, kopnene i morske, kako bi se proširio kineski ekonomski uticaj na druge zemlje širom Azije, Bliskog istoka, Afrike i Evrope.

Prema italijanskim izvorima, nakon ulaska u BRI, Italija je imala malo koristi, dok je Kina imala mnogo više koristi od sporazuma.

Nakon sporazuma, izvoz u Peking je porastao, ali samo neznatno - sa 13 milijardi u 2019. na 16,4 milijarde u 2022. godini, pri čemu je porast početkom 2023. uglavnom povezan sa lekom koji proizvodi Fajzer u Italiji. Međutim, uvoz iz Kine je porastao.

"Put svile nam nije bio od koristi. Nemačka i Francuska su imale promet veći od našeg. Mi već dosta radimo sa Kinom postoji strateško partnerstvo. Sa Kinom nema ništa negativno. Nastavljamo kao što smo uvek radili rekao je Antonio Tajani", rekao je
italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Postoji između 145 i 149 zemalja širom sveta koje su potpisale memorandume o razumevanju (MoR) sa Kinom o saradnji u okviru BRI.

Među njima, nekoliko je evropskih: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Grčka, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Slovenija. Na spisku je i Srbija.

Komentari (0)

Evropa