Evropa

Višegradska četvorka upozorava EU na "ekstremno nepovoljne" posledice uvoza ukrajinskih proizvoda

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

17:42

Višegradska četvorka upozorava EU na "ekstremno nepovoljne" posledice uvoza ukrajinskih proizvoda
Višegradska četvorka upozorava EU na "ekstremno nepovoljne" posledice uvoza ukrajinskih proizvoda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici poljoprivredno-prehrambenih komora zemalja Višegradske četvorke (Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke) pozvali su vlasti Evropske unije (EU) da razmotre ekstremno nepovoljne posledice uvoza ukrajinskih proizvoda na evropska tržišta.

Kako su naveli, odluka o prijemu Ukrajine u EU ne bi trebalo da bude samo politički gest. 

"To mora biti zasnovano na racionalnoj proceni situacije i moraju se razmotriti sve pozitivne i negativne strane ovog koraka", rekao je predsednik Slovačke poljoprivredno-prehrambene komore (SPPK) Emil Mačo na konferenciji za novinare u slovačkom mestu Štrbske Pleso u Visokim Tatrama.

Mačo je potpisao apel zajedno sa predstavnicima Nacionalnog saveta poljoprivrednih komora u Poljskoj, Mađarske poljoprivredne komore i Agrarne komore Češke, kojim se EU poziva da pomogne Ukrajinu, ali ne po cenu likvidacije sopstvene prehrambene industrije, prenosi agencija TASR.

Oni su pozvali vlade zemalja EU da zauzmu koordinisan pristup u odbrani interesa sopstvenih farmera i proizvođača hrane i da produže jednostranu zabranu uvoza određenih roba na svoju teritoriju, istovremeno proširujući i objedinjujući listu proizvoda. 

Slovački ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Rihard Takač (Smer-SD) rekao je da njegovo ministarstvo želi usvajanje zajedničkog evropskog rešenja koje će pomoći Ukrajini da izvozi svoje proizvode uglavnom u treće zemlje bez štete za poljoprivrednike i proizvođače hrane u EU. 

Unija bi takođe trebalo da uvede procedure i alate prilikom liberalizacije trgovine sa Ukrajinom koji će zaštititi unutrašnje tržište EU što je više moguće, posebno u zemljama koje su direktno u blizini Ukrajine.

Evropska komisija je saopštila da je spremna da podrži članstvo Ukrajine u EU što je pre moguće.
U tom kontekstu, predstavnici zemalja Višegradske grupe pozvali su da se u pregovore o uslovima prijema uključe zemlje koje će biti naviše pogođene ulaskom Ukrajine u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa