Evropa

Status Gibraltara i kontrola granice predmet spora Španije i Velike Britanije: "Aerodrom mora da bude deo dogovora"

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

13:32

Status Gibraltara i kontrola granice predmet spora Španije i Velike Britanije: "Aerodrom mora da bude deo dogovora"
Status Gibraltara i kontrola granice predmet spora Španije i Velike Britanije: "Aerodrom mora da bude deo dogovora" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je da sporazum Španije i Velike Britanije o Gibraltaru zavisi od dogovora o korišćenju aerodroma, gde, kako je naveo, nije reč samo o kontroli, već i o tome kome aerodrom, koji je izgradila Velika Britanija, pripada.

Albares je za Pais rekao da je Španija predstavila predlog Britaniji koji uključuje slobodno kretanje ljudi i robe, uklanjanje fizičke granice između Španije i Gibraltara i korišćenje aerodroma.

"Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči da li želi primenu predloga ili jednostavnu realizaciju evropskog zakonodavstva. Smatram mogućnost da letovi slobodno dolaze iz Španije i drugih evropskih zemalja progresom, jer se time promoviše turizam. Aerodrom mora da bude deo dogovora", naglasio je Albares.

London se zalaže za uklanjanje ovog pitanja iz pregovora, jer bi u slučaju španske kontrole aerodrom podlegao evropskim direktivama o slotovima i pravima putnika i potencijalni sporovi ostali bi u nadležnosti sudova EU. Status Gibraltara i kontrola granice je predmet spora između Španije I Ujedinjenog Kraljevstva od kada je Britanija odlučila da izađe iz Evropske unije 2016. godine. Gibraltar, lociran na jugu Iberijskog poluostrva, nalazio se pod britanskom vlašću od 18. veka, ali je isključen iz Bregzita, te je 2020. godine dogovoreno da teritorija ostaje deo Šengenske zone i da će Španija privremeno kontrolisati luku i aerodrom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa