Evropa

Nemački princ Hajnrih XIII i pristalice pokreta "Građani Rajha" optuženi za terorizam i pripremu veleizdaje

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

17:26

Nemački princ Hajnrih XIII i pristalice pokreta "Građani Rajha" optuženi za terorizam i pripremu veleizdaje
Nemački princ Hajnrih XIII i pristalice pokreta "Građani Rajha" optuženi za terorizam i pripremu veleizdaje - Copyright Tanjug/AP/Boris Roessler

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tužioci saopštili su danas da su podigli optužnice protiv 27 ljudi za terorizam, uključujući samozvanog princa i bivšeg poslanika krajnje desnice, u vezi sa navodnom zaverom za rušenje nemačke vlade, koja je otkrivena uz niz hapšenja pre godinu dana.

Optužnica protiv 10 osumnjičenih podignuta je 11. decembra u Državnom sudu u Frankfurtu. 

Prema nemačkom pravnom sistemu, sud sada mora da odluči da li će i kada slučaj ići na suđenje.

Devet od tih osumnjičenih, svi nemački državljani, optuženi su za pripadnost terorističkoj organizaciji koja je osnovana u julu 2021. godine, sa ciljem da se, kako se navodi, "silom ukine postojeći državni poredak u Nemačkoj", navodi se u saopštenju saveznog tužioca.

Tužioci su rekli da optuženi veruju u ideologiju Građana Rajha. Pristalice pokreta Građani Rajha odbacuju posleratni Ustav Nemačke i pozivaju na rušenje vlade.

Planirali upad u zgradu parlamenta i hapšenje poslanika

Devet osumnjičenih se tereti i za "pripremanje veleizdaje".  Među njima su nemački princ Hajnrih XIII, koga je grupa navodno planirala da postavi kao privremenog novog vođu Nemačke, kao i sudija i bivša poslanica iz krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku Birgit Malsak-Vinkeman.

Tužioci su naveli da je ta grupa planirala da upadne u zgradu parlamenta u Berlinu i uhapsi poslanike.

Tužioci tvrde da je princ Hajnrih XIII pokušao da kontaktira ruske zvaničnike 2022. godine kako bi dobio podršku Rusije za taj plan, ali da nije jasno kakav je bio odgovor Moskve.

Ruskinja koja je identifikovana kao Vitalija B. optužena je za podršku terorističkoj organizaciji, delom zbog toga što je navodno uspostavila kontakt sa ruskim konzulatom u Lajpcigu.

Još 17 članova grupe optuženo je u odvojenim optužnicama pred sudovima u Štutgartu i Minhenu, rekli su tužioci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa