Evropa

Turski opozicioni poslanik preminuo posle srčanog udara u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

13:36

Turski opozicioni poslanik preminuo posle srčanog udara u parlamentu
Turski opozicioni poslanik preminuo posle srčanog udara u parlamentu - Copyright AP/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

Opozicioni poslanik u turskom parlamentu Hasan Bitmez, član Felisiti (Saadet) partije, preminuo je danas u gradskoj bolnici u Ankari, dva dana pošto je doživeo srčani napad u parlamentu pošto je završio govor u kojem je kritikovao vladinu politiku prema Izraelu, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča. 

Na snimku turskog parlamenta vidi se kako 54-godišnji Bitmez pada na pod posle govora u kom je kritikovao vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog trgovine Turske sa Izraelom uprkos ratu u Gazi i oštroj kritici turske vlade zbog izraelskog  bombardovanja.

"Dozvoljavate da brodovi idu u Izrael i besramno to nazivate trgovinom. Vi ste saučesnik Izraela", rekao je Bitmez u govoru posle postavljanja transparenta na podijumu sa natpisom "Ubica Izraela; saradnik AKP".

"Imate krv Palestinaca na rukama, vi i vaši saradnici. Vi doprinosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu", rekao je on poslanicima tokom debate o budžetu ministarstva spoljnih poslova za 2024. godinu.

Turski ministar zdravlja je posle sednice u utorak saopštio da je angiografija otkrila da su dve glavne vene u srcu Bitmeza bile potpuno začepljene.

"Srce je prestalo da mu kuca, reanimiran je u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu, gde ga je medicinska mašina održavala u životu", rekao je Koča.

Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom opozicionom bloku koji je podržao  Erdoganovog oponenta Kemala Kiličdaroglua na predsedničkim izborima u maju ove godine.

Bitmez, koji je diplomirao na kairskom univerzitetu Al Azhar, bio je predsednik Centra za istraživanje Islamske unije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa