Evropa

Umro Marti Ahtisari, nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

09:38

Umro Marti Ahtisari, nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju
Marti Ahtisari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši finski predsednik i nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari preminuo je jutros u Helsinkiju u 87. godini, objavljeno je na sajtu njegove mirovne fondacije CMI.

Ahtisari, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine, bio je predsednik Finske od 1994-2000. godine, a imao je zapaženu karijeru u Ujedinjenim nacijama i u finskom ministarstvu spoljnih poslova.

Osnovao je 2000. godine nezavisnu fondaciju CMI (Inicijativa kriznog menadžmenta), danas poznata kao CMI - Mirovna fondacija Martija Ahtisarija.

Srpskoj javnosti Antisari je bio najpoznatiji kao specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova i Metohije, i po dokumentu, poznatom kao Ahtisarijev plan, u kojem je predloženo rešenje statusa KiM.

Dokument je objavljen početkom 2007. godine pod nazivom "Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova" i njime je, između ostalog, predviđena široka autonomija za srpske opštine, i takozvana nadgledana nezavisnost za KiM.

Sporazum sadrži niz odredbi, članova i aneksa koji se tiču ustavnih, pravosudnih, imovinskih, bezbednosnih i drugih mera kojima bi se regulisao status južne srpske pokrajine.

Ahtisarijev plan su odbacili i Beograd i Savet bezbednosti UN, ali se kasnije pominjao u deklaraciji o nezavisnosti koju je Skupština KiM usvojila 17. februara 2008. godine, čime je Priština jednostrano i protivzakonito proglasila odvajanje od Srbije.

Ahtisari je i ranije bio posrednik u razgovorima tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni predlog koji su u Beograd doneli, u to vreme, međunarodni posrednici Ahtisari i ruski izaslanik Viktor Černomirdin.

Odmah potom skupština Srbije je na vanrednoj sednici usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku međunarodnih snaga, pod mandatom UN, na Kosovo i Metohiju, a prihvatanje tog dokumenta bilo je preduslov da se prekine agresija NATO na SRJ.

Povodom smrti Ahtisarija oglasio se i predsednik Finske Sauli Ninisto.

"Duboko smo pogođeni vešću o smrti predsednika Martija Ahtisarija. On je verovao u ljude, civilizaciju i dobrotu, i živeo je sjajnim, izuzetnim životom. Bio je predsednik u vreme promena, koji je Finsku uveo u novu eru EU", navodi se u izjavi Ninista.

Kada je Ahtisari primio Nobelovu nagradu 2008. godine rekao je da je "mir pitanje volje".

"Svi konflikti se mogu rešiti, nema izgovora da se dozvole da traju unedogled", izjavio je on tada.

Predsednik Ninisto održaće u toku dana govor povodom smrti Ahtisarija na državnoj televiziji.

Ahtisari će biti ispraćen uz državne počasti, a datum sahrane biće naknadno objavljen.
 

Komentari (0)

Evropa