Poznati

Bivši vlasnik Harodsa i Fulama Mohamed Al Fajed umro u 95. godini

Komentari

Autor: BBC

01/09/2023

-

23:54

Bivši vlasnik Harodsa i Fulama Mohamed Al Fajed umro u 95. godini
Bivši vlasnik Harodsa i Fulama Mohamed Al Fajed umro u 95. godini - Copyright Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu, file

veličina teksta

Aa Aa

Egipatski milijarder i bivši vlasnik Harodsa i Fulama Mohamed Al Fajed umro je u četvrtak u 95. godini, 26 godina nakon što je njegov sin poginuo zajedno sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći u Parizu, prenosi BBC.

Sahrana je održana danas u londonskoj Centralnoj džamiji u Ridžents parku - saglasno islamskim pravilima da se mrtvi sahranjuju u roku od 24 sata.

Biznismen, rođen u Aleksandriji, preselio se u Veliku Britaniju 1960-ih, postavši rana pokretačka snaga u razvoju Dubaija, a kasnije je sa braćom kupio kuću Frejzer, uključujući Harods, kao i hotel Ric u Parizu, koji je posedovao do svoje smrti.

Uprkos svojim ogromnim poslovnim poduhvatima, Al Fajed će najviše ostati upamćen po kontinuiranoj potrazi za odgovorima na pitanja u vezi sa smrću svog sina Dodija, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Parizu zajedno sa Dajanom, princezom od Velsa 31. avgusta 1997, navodi britanski sajt.

Dajana i Dodi napustili su Ric u Parizu u ranim satima 31. avgusta, a Anri Pol, zamenik šefa obezbeđenja u hotelu, odvezao ih je od paparaca, kada je Pol izgubio kontrolu nad automobilom i udario u stub brzinom oko 100 kilometara na čas .

Al-Fajed je otvorio privatnu istragu o nesreći nakon što je bio nezadovoljan rezultatima zvanične istrage.

 

Komentari (0)

Magazin