Evropa

Svemirska luka Kornvol dobila licencu za vertikalno lansiranje raketa

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2023

-

16:11

Svemirska luka Kornvol dobila licencu za vertikalno lansiranje raketa
Svemirska luka Kornvol - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svemirska luka Kornvol postala je prva licencirana svemirska luka u Velikoj Britaniji, što joj omogućava da vrši vertikalna lansiranja raketa.

Lokacija na najsevernijem delu Šetlandskih ostrva postala je prva licencirana svemirska luka u Velikoj Britaniji za vertikalna lansiranja raketa, preneo je Skaj njuz.

Svemirska luka SaksaVord na malom ostrvu Anst je dobila licencu od Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA), koja će joj omogućiti prvo lansiranje 2024. godine.

Regulator za svemirska pitanja je potvrdio da svemirska luka u privatnom vlasništvu ispunjava bezbednosne i ekološke zahteve za vertikalna svemirska lansiranja.

Supružnici Frenk i Debi Strong od 2004. godine poseduju bivšu bazu Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), koja se nalazi na udaljenom poluostrvu Anst.

Ona ima dozvolu za 30 lansiranja svake godine i služi kompanijama koje žele da lansiraju satelite u polarne orbite.

Do sada je nešto manje od 30 miliona funti potrošeno na razvoj svemirske luke, koja uključuje tri lansirne rampe i hangar za sklapanje raketa.

Dve nemačke kompanije, Roket Faktori Augsburg i HiImpulse, nadaju se da će izvesti lansiranje sa SaksaVorda sledeće godine.

Vlasnici planiraju i da izgrade hotel i centar za posetioce u SaksaVordu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa