Nauka

NASA objavila fascinantnu sliku "baklje" na Suncu koja prekinula radio signale na Zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

23:43

NASA objavila fascinantnu sliku "baklje" na Suncu koja prekinula radio signale na Zemlji
Satelit Resi - Copyright Tanjug/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je fotografije najsnažnije Sunčeve baklje u poslednjih šest godina, vatrenog bljeska na površini Sunca, udaljenog 150 miliona kilometara, koji je bio toliko jak da je na kratko prekinuo radio komunikaciju na pojedinim delovima Zemlje.

Agencija je pomoću opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letelice lansirane 2010. godine koja stalno prati Sunčevu aktivnost, zabeležila slike jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME), prenosi Gardijan.

Tanjug/NASA via AP

 

Bila je to, kako navode iz NASA, sunčeva baklja najvećeg intenziteta klase X, sa potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letelice i astronaute.

Eksplozija energije u četvrtak izazvala je tokom dva sata radio smetnje u nekim delovima SAD i drugim mestima tokom dana.

Centar za predviđanje vremena u svemiru američke Nacionalne uprave za atmosferu i okeane, nazvao je eksploziju neverovatnim događajem i "verovatno jednim od najvećih solarnih događaja sa uticajem na radio veze ikada zabeleženim".

Centar dodaje da njegovi naučnici analiziraju druge efekte CME "locirane iznad krajnjeg severozapadnog područja sunca".

To je bila najjača solarna baklja zabeležena od 10. septembra 2017, saopštio je centar.

Većina solarnih baklji klase X koje pogađaju Zemlju ocenjene su između jedan i devet, a jučerašnja je klasifikovana kao X8.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin