Nauka

Legendarna letelica "Vojadžer 1" prestala da komunicira sa Zemljom: "Nema brzog rešenja"

Komentari

Autor: Mashable

14/12/2023

-

20:50

Legendarna letelica "Vojadžer 1" prestala da komunicira sa Zemljom: "Nema brzog rešenja"
Legendarna letelica "Vojadžer 1" prestala da komunicira sa Zemljom: "Nema brzog rešenja" - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

NASA je objavila da ima problem u komunikaciji sa međuzvezdanom sondom "Vojadžer 1".

Legendarna letelica, koja je najudaljeniji objekat napravljen ljudskom rukom, može i dalje da prima poruke sa Zemlje, ali zbog greške u kompjuteru ne može da pošalje povratne informacije.

"Zbog toga nikakav naučni ili inženjerski podatak ne može da se pošalje nazad na Zemlju", navodi agencija na svom blogu.

Za problem nema brzog rešenja. Naučnici su pokušali da resetuju pogođeni računar, ali im i dalje stiže samo ponavljajući obrazac softverskog koda.

"Biće potrebno i nekoliko nedelja da inženjeri razviju novi plan da se reši ovo pitanje", kažu iz NASA, preneo je Mashable.

Ponekad je za pronalazak rešenja potrebno da se konsultuju originalni, decenijama stari dokumenti, koje su naučnici pisali, ne očekujući ovakve teškoće, ali se svaka nova komanda izdaje sa velikim oprezom, jer često može da dovede do dodatnih problema u funkcionisanju.

Dobra vest je da su se sonde "Vojadžer" pokazale vrlo dobrim u prevazilaženju ovakvih problema, iako se već bliže pedesetoj godini.

Pošto su sada milijardama kilometara udaljene od Zemlje, biće potrebno 22 sata da se nove komande pošalju do "Vojadžera 1".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin