Evropa

Dan žalosti u Češkoj zbog masovnog ubistva na univerzitetu, u gradovima pojačane mere bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

08:36

Dan žalosti u Češkoj zbog masovnog ubistva na univerzitetu, u gradovima pojačane mere bezbednosti
Dan žalosti u Češkoj zbog masovnog ubistva na univerzitetu, u gradovima pojačane mere bezbednosti - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

U Češkoj je danas Dan žalosti nakon što je u četvrtak u pucnjavi na Karlovom univerzitetu 24-godišnji student ubio 14 i ranio 25 osoba, a potom izvršio samoubistvo.

Očekuje se da će predsednik Petr Pavel i drugi državni zvaničnici prisustvovati misi za poginule u katedrali Svetog Vida danas u 11 sati, prenosi Radio Prag Internešenal. Zastave širom Češke spuštene su na pola koplja, a u podne će se oglasiti crkvena zvona i u celoj zemlji minutom ćutanja biće odata pošta poginulima.

U Pragu, ali i u drugim češkim gradovima pojačane su mere policijskog nadzora, a pripadnici policije patroliraju ulicama uoči božićnih praznika nadgledajući pijace, tržne centre i druga mesta gde se okuplja veliki broj ljudi.

Kulturni događaji tokom božićnog vikenda su otkazani, a sva javna dešavanja počinjaće minutom ćutanja.

U prepunoj katedrali Svetog Vida u Praškom dvorcu danas je održana služba za žrtve pucnjave u četvrtak na Filozofskom fakultetu u Pragu, kada je student ubio 14 i ranio 25 ljudi, a potom izvršio samoubistvo.

Opelo je služio nadbiskup Jan Graubner, a među prisutnima je bio i predsednik Češke Petr Pavel i predsednici oba doma parlamenta, prenele su Češke novine.

U podne su zvonila zvona širom Češke, a minutom ćutanja odata je pošta žrtvama.

Šta je prethodilo pucnjavi na fakultetu?

Češka policija potvrdila je da je balističkim veštačenjem utvrđeno da je naoružani napadač sa Filozofkog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu takođe ubica muškarca i dvomesečne bebe čija su tela pronađena u Klanovičkoj šumi, prenosi portal novinky.cz.

Načelnik praške policije Martin Vondrašek rekao je u petak da je među osumnjičenim za ubistva u Klanovičkoj šumi i strelac sa Filozofskog fakulteta. On je naveo da je samo nekoliko dana delilo ove dve tragedije, te da je jučerašnja mogla biti sprečena.

"Balistička ekspertiza je pokazala da oružje koje je korišćeno u Klanovičkoj šumi, odgovara oružju koje je pronađeno u kući u kojoj je živeo strelac sa univerziteta", saopštila je policija na društvenoj mreži X.

Prošlog petka, napadač je pucao i ubio tridesetdvogodišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku u praškoj Klanovičkoj šumi. U masovnoj akciji potrage učestvovalo je na stotine policajaca. Policija nije zatekla nikoga i ništa sumnjivo u okolini, te do juče nije bilo poznato ko stoji iza ubistva.

Sumnja se da je pre krvavog pira u zgradi Fizolofskog fakulteta, gde je oduzeo 14 života i 25 ranio, napadač upucao i svog oca čije je telo pronađeno u porodičnoj kući Hostun u Kladensku.

O pucnjavi su pisali mnogi ugledni evropski mediji, a Gardijan ističe da se jedan od uzroka masakra krije u tome da Češka ima jedan od najliberalnijih zakona o oružju u Evropskoj uniji.

"Pravo na nabavku, držanje i nošenje vatrenog oružja priznato je u češkom zakonodavstvu o vatrenom oružju, dok se ustavnim amandmanom Povelje o osnovnim pravima i slobodama iz 2021. zakonski garantuje pravo na odbranu života ili života drugog lica upotrebom oružja. Amandman je usvojen na osnovu peticije koju je potpisalo 102.000 građana i organizovan je u suprotnosti sa predlogom Evropske komisije da se ograniči posedovanje vatrenog oružja širom EU", piše britanski list.

Gardijan napominje da je 2020. u Češkoj bilo više od 307.000 legalnih vlasnika oružja, dok zemlja ima 10,6 miliona stanovnika. Velika većina njih je kao razlog navela zabrinutost za sopstvenu bezbednost i potrebu za zaštitom.

Podaci policije iz 2022. godine, koje citira američki magazin TIME, govore da je u zemlji registrovano više od milion komada vatrenog oružja. Od ruske invazije na Ukrajinu, došlo je do blagog povećanja broja zahteva za dozvole za vatreno oružje u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa