Evropa

Neslana šala britanskog ministra: Rekao da ženi sipa u piće drogu za silovanje, opozicija traži ostavku

Komentari

Autor: Rojters

24/12/2023

-

17:52

Neslana šala britanskog ministra: Rekao da ženi sipa u piće drogu za silovanje, opozicija traži ostavku
Džejms Kleverli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli izvinio se javnosti u nedelju nakon što su mediji objavili kako se šalio da sipa sedativ u piće svoje supruge, što je inače metod silovatelja u klubovima, prenosi Rojters.

Tabloid Sandej Mirror izvestio je da se Kleverli, jedan od najmoćnijih ministara u vladi premijera Rišija Sunaka, našalio pred zvanicama na jednom prijemu ovog meseca rekavši da sipa „malo“ ovog medikamenta u piće svoje žene svake večeri, "što nije baš nezakonito“.

Kontekst šale navodno je bio u tome da je tajna dugog braka da supruga bude "uvek pod blagim sedativima tako da nikada ne može da shvati da postoje bolji muškarci”.

Tabloid takođe navodi da je neslanu šalu Kleverli izgovorio istog dana kada je najavio nove mere za borbu protiv konzumiranja alkohola, uključujući neke izmene zakona.

"Tokom onoga što je bilo shvaćeno kao privatni razgovor, Džejms, ministar unutrašnjih poslova kazao je nešto što je očigledno trebalo da bude ironična šala, zbog čega se izvinjava", rekao je portparol Kleverlija u saopštenju.

"Foset Sosajeti", dobrotvorna organizacija za prava žena, pozvala je ministra da podnese ostavku, dok je britanska opoziciona Laburistička partija rekla da su Kleverlijeve izjave neverovatne.

"Spajking (drogiranje pića prim. aut.) je ozbiljan i razoran zločin. Zaista je neverovatno da je ministar unutrašnjih poslova, zadužen za borbu protiv nasilja nad ženama i devojkama mogao da pomisli da je u redu da se ovako šali. Kako žrtve mogu da veruju da će ozbiljno shvatiti ovaj podli zločin?", poručila je laburistička poslanica Ivet Kuper, na mreži X.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa