Evropa

Turska nastavlja sa razmatranjem prijema Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

14:30

Turska nastavlja sa razmatranjem prijema Švedske u NATO
Tanjug/AP/Yves Herman - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko dana nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uslovio prijem Švedske u NATO sa američkim odobravanjem turskog zahteva za kupovinu američkih borbenih aviona-lovaca F-16, Odbor za spoljne poslove turskog parlamenta danas će nastaviti sa razmatranjem kandidature Švedske za pridruživanje NATO.

Turska je u julu ove godine, kao članica NATO povukla svoj prigovor na pridruživanje Švedske Severnoatlantskom savezu, ali je proces ratifikacije od tada stopiran u parlamentu, prenosi AP.
Odbor za spoljne poslove turskog parlamenta počeo je prošlog meseca raspravu o članstvu Švedske u NATO, ali zasedanje je prekinuto nakon što su poslanici iz Erdoganove vladajuće partije podneli zahtev za odlaganje rasprave uz obrazloženje da je za neka pitanja potrebno dodatno pojašnjenje i da pregovori sa Švedskom nisu "dovoljno sazreli".

Ankara optužuje Švedsku da bezbednosnu zabrinutost Turske ne shvata dovoljno ozbiljno, posebno kada je reč o borbi protiv kurdskih militanata i drugih grupa koje zvanična Ankara smatra bezbednosnim pretnjama.

Turski predsednik je ovog meseca izneo još jednu prepreku švedskom pridruživanju kada je otvoreno uslovio ratifikaciju članstva Švedske u NATO sa odobrenjem američkog Kongresa za kupovinu 40 novih borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju postojeće vazduhoplovne flote.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Turski lider je takođe poručio da Kanada i drugi saveznici u NATO moraju da ukinu embargo na oružje uveden Turskoj.

Bela kuća je podržala turski zahtev za kupovinu aviona F-16, ali u Kongresu postoji snažno protivljenje prodaji američkih borbenih aviona Turskoj.

Ako odbor za spoljne poslove turskog parlamenta odobri prijem Švedske u NATO, predstoji i usvajanje te odluke u turskom parlamentu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine Švedska i Finska su napustile svoje tradicionalne pozicije vojne neutralnosti i zatražile zaštitu pod bezbednosnim kišobranom NATO.

Finska se pridružila alijansi u aprilu ove godine i postala 31. članica NATO, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te nordijske zemlje.

NATO zahteva jednoglasno odobrenje za proširenje saveza od svih članica, a Turska i Mađarska su jedine zemlje koje su uzdržane.

Mađarska je stopirala kandidaturu Švedske, navodeći da su švedski političari izneli "očigledne laži" o stanju mađarske demokratije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa