Evropa

Neočekivan uzlet desnice u Nemačkoj: Svima ćemo biti neophodni koalicioni partneri, čak i demohrišćanima

Komentari

Autor: Fonet

30/12/2023

-

18:24

Neočekivan uzlet desnice u Nemačkoj: Svima ćemo biti neophodni koalicioni partneri, čak i demohrišćanima
Neočekivan uzlet desnice u Nemačkoj: Svima ćemo biti neophodni koalicioni partneri, čak i demohrišćanima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je ove godine dramatično napredovala i u nacionalnim anketama i na pojedinim pokrajinskim izborima, zbog čega je uverena da će konzervativni demohrišćani (CDU) u nekom trenutku morati da počnu da sarađuju s njima.

U tri istočnonemačke pokrajine - Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu - u septembru se održavaju izbori, a AfD je posebno snažna na istoku Nemačke i nije nemoguće da pobedi u jednoj ili više pokrajina, prenosi DPA.

Sve umerene političke stranke u Nemačkoj su do sada isključivale bilo kakvu saradnju sa AfD, koju službe bezbednosti drže pod prismotrom, a u pojedinim pokrajinama ih klasifikuju kao ekstremističku organizaciju.

Na pitanje hoće li se to posle mogućeg snažnog rezultata u istočnim pokrajinama promeniti, šef poslaničkog kluba AfD u Bundestagu Bernt Bauman kaže da je uveren da hoće.

CDU je preuzela sve tačke programa AfD za suzbijanje imigracije, koje je prethodno osuđivala kao ksenofobične, i zato "više ne postoji nijedan razlog" za zadržavanje zida oko nas, rekao je Bauman u jutarnjem programu televizije ZDF.

"To znači da će CDU pre ili kasnije morati da sedne sa nama, inače će se pocepati", kazao je Bauman i dodao da će ih birači kazniti ako, umesto toga, budu kovali partnerstvo sa socijaldemokratama ili sa Zelenima.

AfD vodi u anketama u sve tri istočne pokrajine, a nacionalno se probila na drugo mesto, iza demohrišćana, uprkos tome što ih je Služba za zaštitu ustava upravo u Tiringiji i Saksoniji, uz Saksoniju Anhalt, klasifikovala kao desničarsko-ekstremističku stranku.

Bauman je to odbacio, navodeći da ta služba nije nezavisna, nego je "dželat" pod kontrolom SPD i CDU.

"Kod nas ništa nije ekstremističko. Želimo da zaštitimo granice i želimo da zadržimo kulturni identitet Nemačke" rekao je Bauman. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa